Resultatet i Europaparlamentetsvalet är en märklig upplevelse. Nu slår statsvetare fast att Sverigedemokraterna, trots viss tillbakagång, inte förlorade väljare till andra partier.

KOMMENTAR. Orsaken till tappet för Sverigedemokraterna var att partiets väljare var mindre motiverade än många andra att verkligen ta sig till vallokalen.

SD-väljarna gick inte till vallokalen

Enligt SVT:s vallokalundersökning kan partiets tillbakagång inte förklaras av väljarförluster till andra partier.

– De fick för få av sina sympatisörer till vallokalerna, säger professor emeritus Sören Holmberg till DN.

Valresultatet betyder alltså inte att Jimmie Åkessons anhängare har funnit mer attraktiva alternativ, summerar tidningen.

– Jag tror att SD lyckades få sina allra mest övertygade anhängare att ställa upp, men de SD:are som är lite svagare i anden, där räckte inte motivationen till, säger professor Henrik Ekengren Oscarsson.

Fred och klimat

Statsvetarna menar också att valrörelsen kom att handla om frågor som inte är Sverigedemokraternas profilfrågor, som klimat och fred.

Frågan är vad ”fred” står för, som flest väljare angav som viktigast för val av parti. Det har länge varit ett mantra från EU-entusiasterna att samarbetet givit Europa fred efter andra världskriget. För mig framstår det som tomt prat och min gissning är att det är det också för SD:s väljare.

Samtidigt har ett nytt krig brutit ut i Europa. Angreppet på Ukraina är naturligtvis en viktig fråga, men den är ju inte EU huvudansvarig för att hantera utan Nato. Varför Ukraina skulle påverka EU-valet är svårt att förstå. Kanske är det så att SD-väljarna också tycker det och att det minskade motivationen att gå och rösta.

Från Sverigedemokraternas sida fördes verkligen den viktigaste profilfrågan in i valrörelsen, inte minst genom valslogan ”Mitt Europa bygger murar”. Att det inte skulle locka partiets väljare är svårt att förstå.

Närmare till hands är att SD-väljarna är avogt inställda till EU som projekt och därför inte vill legitimera det genom att gå och rösta.