En av de värsta attackerna under korankravallerna påsken 2022 skedde i Sveaparken i Örebro. Nu är 150 personer dömda för våldsamt upplopp och blåljussabotage, meddelar åklagarna.

I Norrköping, Rinkeby och andra platser blev sammankomster där koranbränning skulle ske avbrutna genom våldsamma upplopp. Man attackerade poliser. Ett sjuttiotal skadades. Vandaliserade och satte eld på polisbilar. Mammor uppmanade barn att kasta sten mot polisen.

Värsta upploppen

Värst blev det i Örebro. Där har nu rättsstaten givit sitt svar. 150 personer har dömts till en total strafftid på 321 fängelseår. I genomsnitt är blev det över 2 års fängelse per dömd person. Men det finns också ett antal oidentifierade personer som begått grova brott.

– Jag tror inte att vi har lagfört så många för en enstaka händelse någonsin, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell.

Eftersom polisen filmade händelserna har bevisläget varit gott, även om det tagit mycket tid att i efterhand identifiera gärningsmännen.

– Domstol efter domstol har skrivit att det här utgör ett angrepp på yttrandefriheten, och i grunden demokratin. Det är brott där man bör tillskjuta resurser, och det har man gjort från polisen i Bergslagen, säger åklagaren till Expressen.

Få utvisas

Få av de dömda blir utvisade, eftersom det var lagstiftningen från S-regeringens tid som gällde, inte Tidösamarbetets skärpta lagar.

– Det är en betydligt strängare lagstiftning nu, i enlighet med lagstiftarens önskemål. Det skulle absolut ha blivit en skillnad, konstaterar åklagaren.