Socialdemokraterna fick 27,5 procent av väljarstödet för knappt två veckor sedan. Nu landar man på 25,2 procent i Demoskop.

KOMMENTAR. S-väljarna går framförallt till Miljöpartiet, men även till Vänsterpartiet. Båda partierna går framåt i mätningen, till 11,3 respektive 10 procent. Också Centerpartiet får tillbaka väljare som gått till S.

– Det är ju ingen som har hoppat över blockgränserna här i princip, säger Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop till Svenska Dagbladet.

Liberalernas vinglande straffar sig

Kristdemokraterna tycks få stödröster från M och kommer i Demoskop över spärren. Annorlunda är det för Liberalerna.

– I våra siffror står de ganska stilla och stampar egentligen. Det är inte mycket förbättring alls vi kan se, säger Martinsson om Liberalerna.

Liberalerna har visat upp en stor intern splittring om samarbete med Sverigedemokraterna och därmed om man är redo att fälla den svenska regeringen. Deras totala underkastelse av Brysselbyråkratin är kanske inte heller så lockande.

Nya partier

I tidigare val har nya partier kunnat ta sig in i Europaparlamentet. Men stödet för de ”övriga partierna” minskar inför årets val. En skillnad mot tidigare är att de nya partier som finns nu inte har någon egen profilfråga, utan ligger nära redan befintliga partier.

Demoskop utförd 23 maj-1 juni 2024. Grafik: SvD.