En amerikansk president som inte är vid sina sinnens fulla bruk kan avsättas av vicepresidenten och regeringen. 25:e tillägget. Det har aldrig använts. Kan det bli aktuellt mot Joe Biden efter katastrofinsatsen i debatten mot Trump?

Att president Joe Biden är svag och förvirrad är något som ingen längre kan förneka. Hans insats i valdebatten på torsdagskvällen är den sämsta i amerikansk historia. Det är de flesta bedömare överens om.

Många ifrågasätter nu om Biden kan sköta sin uppgift som överbefälhavare och exekutiv president.

Olämplig att styra

Republikaner uppmanar vicepresidenten Kamala Harris att åberopa konstitutionens 25:e tillägg för att få Joe Biden avsatt. Det rapporterar USA Today.

– Jag tror inte att presidenten vi såg i debatten är kapabel att utföra sina plikter som överbefälhavare. Jag tror att de allra flesta, om de är ärliga, håller med, säger republikanen Chip Roy till tidningen.

Det 25:e tillägget innebär att vicepresidenten tillsammans med en majoritet av regeringen kan förklara presidenten ”olämplig att styra”. Presidentmakten tas då över av vicepresidenten.

Varför håller Demokraterna fast vid Biden?

Men problemet med Joe Bidens ålder har ju varit känt sedan länge. Medierna har varit duktiga på att försöka dölja Bidens oförmåga, men den som velat se har kunnat se att han är för gammal och skör för en sådan utsatt position.

Ändå lät man honom ställa upp igen och ingen seriös utmanare inom Demokratiska partiet försökte knipa platsen som partiets presidentkandidat i årets val.

Skälet är Joe Biden är den ende som kan hålla ihop partiets allt mer splittrade fraktioner.

Skulle man börja tala om andra kandidater skulle ett inbördeskrig inom partiet starta mellan höger och vänster, mellan woke och traditionella partimedlemmar, mellan de som stöder Hamas och de som stöder Israel, mellan dem som vill ha starkt försvar och de som är emot militären, mellan de som ser rasism överallt och de som vill se bortom rasfrågan.

Ett nytt 1968

Det Demokraterna är mer rädda för än att Joe Biden gör bort sig, är en ny strid som den under konventet 1968. Då hamnade partiet i fullständigt tumult mellan olika fraktioner, inte minst på grund av Vietnamkriget.

Om Joe Biden skulle meddela att han inte tänker ställa upp i valet i november, är partiets delegater fria att på sitt konvent i augusti utse vem de vill som sin presidentkandidat.

Om man då skulle gå förbi vicepresident Kamala Harris, som är än mindre populär än Biden, skulle det bli ett ramaskri. Det skulle ses som att partiet inte ansåg en svart kvinna duglig nog.

Därmed skulle inbördeskriget vara igång.

Dessutom har partiet inga starka namn att lyfta fram. Det är märkligt, men partiet är mycket svagt på färgstarka politiker som kan träda in på högsta nivå.

Därför vill partiledningen behålla Joe Biden som frontfigur. Och både Kamala Harris och förre presidenten Barack Obama har tagit Joe Biden i försvar efter debatten.

Bara han klarar att leva över valdagen i november, så blir Kamala Harris president om Biden skulle bli sängliggande eller dö i sömnen av åldersskäl.