I medier framstår det som att Sverige är en miljöbov som inte höjer bränslepriser och elräkningarna för att plåga svenska folket. Men vårt land är betydligt mer klimatanpassat än de flesta länder i världen.

KOMMENTAR. Jag blir trött på att se all kritik mot regeringen för att man inte genomför dramatisk klimatpolitik för att minska utsläppen. Sverige HAR redan minskat utsläppen mer än alla andra!

Det är som om medier, oppositionen och andra vill tvinga svenska folket att bli fattigt och att vi ska leva i misär. Att det krävs för klimatets skull. Men det är inte sant.

Målen är inte intressanta – utsläppen är det

Nu senast är det Finanspolitiska rådet som skriker i panik att regeringens klimatpolitik är otillräcklig: ”Mest grundläggande är att regeringen saknar en sammanhållen och begriplig strategi för att nå såväl de svenska som EU:s klimatmål till 2030”.

Detta e k o n o m i s k a råd har en massa synpunkter på miljöpolitik, vilket ju är lite lustigt i sig. Man ger sig in på ett helt annat område än man är tillsatt för att granska.

Rådet går på den vilseledande beskrivningen av miljö- och klimatpolitik som handlar om att stenhårt fokusera på procentmål. Men det är inte de som är intressanta. Det viktiga är att utsläppen är så låga som möjligt. Och där är Sverige ett föregångsland. Vi har sedan 1970-talet minskat våra utsläpp. 

Varje svensk släpper ut hälften så mycket koldioxid som varje finne, och Finland ligger lågt i utsläpp sett till övriga Europa.

Utsläpp av ton koldioxid per capita, 2021. Källa: Our World in Data/Ekonomifakta

Sverige är redan världsledande

Fakta visar att vi redan är världsledande i att minska utsläppen! Varför ska vi därför plåga oss med procentmål som ingenting säger om hur bra landet skött sig fram till nu?

Utsläppen ska minska. Absolut. Men då är det självfallet så att de som släpper ut mest är de som ska minska rejält. Eller hur? De som redan minskat sina utsläpp till minimum borde inte straffas med drakoniska åtgärder som gör det för dyrt att använda bilen för att hämta barnen i förskolan.

Miljö- och klimatdebatten har spårat ur

Min uppfattning är att klimatdebatten i Sverige spårat ur. De mest högljudda rösterna vill straffa svenska folket bara för att framstå som ”goda” miljövänner.

Hysterin kring procentmål är galen. Det är helt fel sätt att närma sig klimatpolitiken. Låt oss istället se till fakta och faktiska utsläpp. Då är det många länder som behöver agera för att komma ned till svenska nivåer av koldioxidutsläpp.

Först när övriga Europa och världen kommit ned till det svenska genomsnittet, kan vi börja tala om att ställa nya tvingande krav på Sverige. Fram till dess kan vi låta den tekniska utvecklingen ha sin gång, den som givit oss de bästa miljöräddande lösningarna.

Så släpp ångesten! Var stolt!

Sverige minskade utsläppen från 1970-talet. Klimatmålen börjar räkna 1990.