Sverigedemokraterna vill införa särlagar för gängkriminella och personer som kopplas till gängkriminella. Det framkom när partiledningen presenterade nya åtgärder för att vända den växande våldsvågen i landet.

En utredning pågår som ska slå fast definitioner för gängkriminella aktörer och möjliggörare. När dessa definitioner är fastslagna vill Sverigedemokraterna sätta in kraftiga juridiska åtgärder mot de som tillhör dessa kategorier.

– Det här är nationens fiender. De bär på ett fruktansvärt våldskapital, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson vid pressträffen.

Några av åtgärderna som Richard Jomshof (SD), ordförande i justitieutskottet, lyfte fram är utegångsförbud, hemlig avlyssning, elektronisk fotboja, näringsförbud, övervakning av bankkonton och återkallat medborgarskap.

De som faller in under vad som definieras som gängkriminell kommer att bli föremål för särlagarna – inga domar för brott i gängkriminell miljö behövs då, konstaterar Jomshof.

*

Se intervju med Jomshof i Riks:

Disclaimer: Innehållet i Youtubeklippet omfattas inte av utgivningsbeviset och utgivarens ansvar.