I Expressens ”Duellen” möttes toppnamnen för Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna inför EU-valet. S står för högre kostnader för hushållen för att rädda klimatet, medan SD tar avstånd från radikala klimatåtgärder.

Heléne Fritzon (S) ställde sig helt bakom EU:s klimatpolitik och ser den som en ”historisk överenskommelse” för den gröna omställningen. Den tvingar länder att leva upp till 14 nya lagar. 

– Att göra som Charlie Weimers, att vilja riva upp green deal, bygga nya murar i Europa och annars hota med ”swexit” – det duger inte. Väljarna förväntar sig att vi ska lösa uppgiften, sa hon.

Charlie Weimers (SD) kontrade med att klimatpakten är ett exempel på ”politiskt vanstyre”.

– Här har man satt klimatmål som kommissionen själv konstaterar är så höga att ytterst få länder kommer nå dem till 2030. Tysklands transportminister har sagt att för att klara det måste de överväga förbud mot all bilkörning under helgerna i hela Tyskland, sa han.

Han kunde också påpeka att EU:s krav på att energieffektivisera bostäder innebär högre hyror. SVT har nyligen rapporterat att dessa EU-krav innebär att Malmös allmännytta måste renovera för 14,4 miljarder kronor.

– Man säger öppet att det får läggas på hyrorna. Det S har gjort är att driva en politik som gör folk fattigare, som höjer hyrorna och gör maten dyrare. Det ska bli mycket intressant att höra era bortförklaringar när räkningen kommer hem till vanligt folk, säger Charlie Weimers.

Trots högre hyror och risk för infört körförbud höll Fritzon fast vid att EU:s radikala politik ska genomföras till varje pris.

– Jag undrar vad Charlie Weimers vill säga till unga väljare om deras framtid. Röstar man som du gör i Europaparlamentet, emot varenda grön omställning som vi föreslår, då talar du också om för väljarna att Sverige blir ett land som blir fossilt, menade Fritzon.