När Sveriges Radio publicerar majmätning från Indikator Opinion ökar Sverigedemokraterna till 22,5 procent medan Socialdemokraterna backar till 33,1 procent.

KOMMENTAR. Trenden att S minskar fortsätter för sjätte mätningen i rad. Moderaternas uppgång bryts. Samtidigt är Sverigedemokraterna tillbaka på den höga nivå man intog efter Landsdagarna i höstas.

Folkets stöd, mediernas indignation

I höstas var medierna upprörda över att Jimmie Åkesson i sitt tal på Landstagarna föreslog att moskéer som sprider extremistiska budskap ska kunna stängas. Indignationen var stor: hur kan man tycka så!!?

Men senare visade en opinionsmätning att 60 procent av väljarna – över partigränserna – höll med Jimmie Åkesson.

Nu kan vi se en liknande utveckling i SR/Indikator Opinion. Medierna och andra partier har försökt utnyttja TV4:s infiltration och smygfilmning av SD:s personal med påhittade anklagelser om ”desinformation”. Något sådant fann inte TV4 när man buggade fikarum och kontor hos partiet. Men man låtsades att något oegentligt förekommit. Övriga partier spelade med i påhittet och låtsades upprörda.

Folk går inte på TV4:s falskspel

Nu visar svenska väljarkåren att man inte går på sådant falskspel från TV4, övrig media och olika partier.

Att Sverigedemokraterna, om det vore riksdagsval idag, skulle få över 22 procent är en indikation på att väljarna vill ha Sverigedemokraternas politik. Allt medan övriga partier grälar och är låtsasupprörda.

EU-valet

Men mätningen är inriktad på svensk riksdagspolitik, inte på EU-politik och EU-val. Om valdeltagandet blir fortsatt lägre i EU-valet är det förmodligen så att SD inte når samma nivå i detta val. Många EU-skeptiska väljare stannar hemma och struntar i att rösta. Det är synd. Det hjälper dem som vill flytta ännu mer makt till Bryssel.

Men att stödet för SD är så starkt i fråga om riksdagsval är en viktig signal till SD:s motståndare: Sluta larva er och börja diskutera sakpolitik.

Källa: Indikator Opinion. Grafik: Sveriges Radio.