Det är inte endast Sverigedemokraterna som reagerat på hur manipulativt och vilseledande TV4 är reportage om partiets användande av sociala medier. Expertmyndigheten på området anmäler TV4 till Granskningsnämnden.

Myndigheten för psykologiskt förvar, MPF, skriver i sin anmälan att intervjuerna ”vilseleder tittarna” att tro att myndigheten uttalat sig om ”Kalla faktas” granskning.

Myndigheten har aldrig bedömt vad aktörer i den svenska informationsmiljön uttrycker eftersom det skyddas av yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen.

Osakligt och i strid med medieetiken

MPF är inte nådig i sin kritik:

”MPF anser att TV4:s agerande att medvetet utnyttja inspelat material från andra tillfällen, ett agerande som vilseleder tittare att tro att myndigheten skulle ha uttalat sig om den granskning Kalla fakta framför, är minst sagt anmärkningsvärt, osakligt samt i uppenbar strid mot gällande medieetik”, skriver myndigheten.

MPF har enligt anmälan varit i kontakt med TV4 Nyheternas ansvariga utgivare Fredrick Malmberg och bett om en rättelse. Något TV4 inte gjort inför tittarna, som därmed förts bakom ljuset och blivit manipulerade.

Se också inslag i Riks om nyheten:

Disclaimer: Innehållet i Youtubeklippet omfattas inte av utgivningsbeviset och utgivarens ansvar.