Ett 50-tal miljöbussar som Kalmar länstrafik köpt in har tagits ur trafik. Flera har exploderat. Miljöbussarna utgör en fara för allmänheten. Och personal uppmanas att inte parkera nära de avställda bussarna, eftersom de kan explodera även om de tömts på biogas.

Miljöbussarna har används i färdtjänsten, för sjukresor och som skolskjuts. Efter den senaste explosionen har Kalmar länstrafik tagit alla gasdrivna miljöbussar ur tjänst. Man har efter tidigare explosioner varnats för risken att använda dem, och de har därför tömt miljöbussarna på biogas. Men det hjälpte inte. I torsdags exploderade en tömd miljöbuss i en verkstad.

– Den information som vi har agerat på tidigare är att det inte förelåg någon risk för en explosion ifall gasbehållarna var helt tömda. Nu har det inträffat en ny gastankolycka med samma fordonsmodell som enligt uppgift ska ha varit tömd på biogas och enbart kört på bensin under de senaste två veckorna, säger Mattias Ask, trafikdirektör, i ett pressmeddelande.

Nu står de många bussarna på 13 olika adresser. Allmänheten varnas för att gå nära dem. Vad som orsakat explosionerna är oklart i nuläget.

På lördagen hölls ett krismöte med polisen, MSB, Försvarsmakten och länsstyrelsen.

– Vi var med på mötet som en utav flera myndigheter. Det är vanligt att man tillkallar andra myndigheter för att se vad vi kan hjälpa till med, säger kommunikatör på Försvarsmakten till Aftonbladet.

Polisen ska spränga bussarna

Hur hanterar man livsfarliga miljöbussar som kan explodera när som helst? Polisen har hanterat dem som misstänkta bomber – och sprängt dem i luften.

Polisen meddelade på söndagen att räddningstjänst, ambulans och militär är på plats vid Boholmsvägen där flera av fordonen ska sprängas. Boende i området ska utrymmas, uppger polisen.

– Vi kommer att biträda räddningstjänsten och ta kontakt med folk, säger polisens presstalesperson.

Under arbetet på söndagskvällen kommer även E22:an stängas av och trafiken ledas om.

Miljöbilar är humbug

KOMMENTAR. Återigen visar det sig att så kallade miljöfordon är humbug – önsketänkande. Det går inte forcera fram alternativ till fossilmotorn. Tekniska utvecklingen, innovation och konkurrens måste få ske utan politiska pekpinnar för att få fram gångbara framtida alternativ.