Efter fördröjning inleds nu rättegång mot det städbolag som dåvarande statsministern Magdalena Andersson (S) använde och som anlitat svart arbetskraft som var efterlyst och skulle utvisas.

Bolagets kvinnliga vd har tidigare lämnat in läkarintyg om att hon är utbränd, men SvD har kommit över sms som visar att hon ivrigt instruerar städare i sina städbolag.

”Ord står mot ord”

Städerskan som utlöste larmet i Magdalena Anderssons hem och först då uppmärksammades av polisen, Chilo från Nicaragua var olagligen i Sverige, utvisades snabbt efter upptäckten. För en gång skull var Migrationsverket snabbt i att verkställa utvisning. Av någon anledning.

Men Chilo har för svensk media berätta sin historia: en värld av svarta pengar, slavliknande kontrakt och laglösa städbolag. Och fackföreningen Syndikalisterna har betalat för resa och uppehälle så att Chilo kan vittna i den kommande rättegången.

S-ledarna Magdalena Andersson har i fallet Chilo kommit undan med den enda kommentaren att ”ord står mot ord”. Andersson menar att det är en fråga för städföretaget som anlitat – vad hon har förstått det som – ”en underentreprenör”.

Många arbetar utanför svenska modellen

”Egentligen är historien om statsministerns städerska en mycket större berättelse om ett Sverige i förvandling. Så många människor jobbar i dag utanför den svenska modellen”, skriver journalisten Elinor Torp i SvD. ”Till dags dato har ledaren för Sveriges största parti, som en gång stod på barrikaderna för latinamerikanernas kamp för frihet, inte pratat eller ens hälsat på kvinnan som städat hennes hem. Bara med arbetsgivaren.”

SvD kan också avslöja: ”Magdalena Anderssons villa står kvar i schemat för den städerska som jobbat tätt samman med Chilo, och som var med den dagen hon greps.” En månad efter Chilo greps var den andra städerskan, enligt sms, på plats vid huset i Nacka.

Andersson anlitade arbetslivskriminella

Elinor Torp skriver att hon, när hon föreläser om sina böcker om hur utbrett svartarbete är i Sverige, brukar säga att ”Sverige skulle gro igen på en vecka om vi tog bort alla som städar svart, och bostadsbyggandet stanna av helt, för så beroende är vi av den billiga utomeuropeiska arbetskraften”.

Det städbolaget som Magdalena Andersson och hennes make köpte städning av är enligt Elin Torp uppenbart arbetslivskriminella aktörer som blåser staten på pengar. De är smarta, skriver hon. Det går ju. ”I år efter år går det hur bra som helst att gena med säkerheten, strunta i skatter och använda sig av svartarbetare som så klart är billigare i drift och bra mycket mer flexibla än svenskar som är med i facket och annat jobbigt.”

Människohandel beivras sällan

Tidigare i vår har statlig utredning (SOU 2024:14) lämnats till regeringen med svidande kritik mot hur arbetsmarknaden tillåts fungera. Delegationen mot arbetslivskriminalitet pekar på betydande brister när det gäller att beivra människohandel och människoexploatering. Av olika skäl prioriteras inte dessa brott.

Myndigheterna upptäcker ofta omständigheter som tyder på människoexploatering och människohandel. Samtidigt är det mycket sällsynt att brottsoffer får gottgörelse och att förövare lagförs. 

Återstår att se om städbolaget som S-ledaren anlitade blir fällt.