I sociala medier har anonyma avsändare varit legio sedan internet kom in i vår vardag. Eftersom också Sverigedemokraterna använt anonyma konton, vill Liberalerna nu förbjuda partier att använda anonyma avsändare. Förslaget slår hårdast mot S som använder många andra etiketter för att sprida partipropaganda.

De som är emot Sverigedemokraterna har passat på att gallskrika sedan TV4 gjort vilseledande och osakliga reportage med falska anklagelser mot partiet. Inte minst Socialdemokraterna passar på. De vill för allt i livet inte tala om partiets EU-politik. Varför man går med på sådant man till svenska väljare säger att man är emot.

Genidrag?

Också inom Liberalerna stormar det (som vanligt). Nu lägger partiledaren Johan Pehrson fram ett förslag för att hantera situationen. Han vill att partier som tar emot partistöd från staten ska förbjudas att använda anonyma avsändare. Hans parti kommer att lägga fram ett sådant förslag inom ramen för den parlamentariska kommittén om partiers finansiering och transparens

Smålandsposten undrar i ledarartikel om detta inte kan vara ett genidrag från Pehrson. Här skulle man kunna förbjuda LO, Hyresgästföreningen och den lång rad ”folkrörelser” som partiet kontrollerar att i valrörelser föra fram S-budskap.

”Liberalerna riktar nämligen strålkastarljuset mot något känsligt. De vill ju uttryckligen komma åt all slags opinionsbildning som inte skyltar med den riktiga avsändaren, inte bara konton. På det utvidgade området är det faktiskt inte Sverigedemokraterna utan just Socialdemokraterna som är svenska mästare. ”Rörelsen” med alla dess förgreningar och sidospröt bedriver opinion i alla möjliga kanaler i partiets tjänst precis hela tiden. Det vill inte Socialdemokraterna ha någon diskussion om.”

Och:

”Hade Liberalerna ansträngt sig för att hitta en vinkel på diskussionen om anonyma konton som skulle komma att kosta dem själva minimalt och Socialdemokraterna maximalt hade de knappt kunnat komma på något bättre. Efter socialdemokraterna höga svansföring de senaste dagarna kommer det bli svårt för dem att argumentera mot Liberalerna i den parlamentariska kommittén.”

Boomerangeffekt

Ja, Socialdemokraterna är naturligtvis värst när det gäller anonym påverkan på opinionen. Mängder med fackligt anställda får under valrörelser använda arbetstid för att kampanja åt partiet. Det borde förbjudas.

Det håller ju inte att enbart granska Sverigedemokraterna och deras metoder. Alla partier ska skärskådas och ska SD inte få ha anonyma konton, ska naturligtvis inte S få ha anonyma valarbetare.

Trist bara att det här diskuteras under intensivskedet i EU-valrörelsen. Men det är avsikten. Flera partier vill inte stå för sin EU-politik eftersom den är så underställd partigrupperna i Bryssel som styrs av Frankrike och Tyskland.