Invandringen har gjort att Irans islamistiska regim har krigare uppvuxna i Sverige som utför angrepp på mål i Sverige. De är uppenbara säkerhetshot som undergräver rättsstaten och tryggheten i landet.

De kriminella nätverken har redan utfört dåd i Sverige på uppdrag av Iran. Attacker har skett bland annat mot Israels ambassad i Stockholm. Säpo bekräftar att Iran använder svenska gäng för sin krigföring.

Gängledare rekryterade av Iran

Enligt Mossads uppgifter värvades gängledaren Rawa Majid av Iran då han flydde Turkiet hösten 2023, när myndigheterna ska ha försökt dra in hans turkiska pass. Han ska då ha gripits i Iran och ställts inför ett val: fängelse eller samarbete.

Även konkurrerande gängledaren Ismail Abdo ska ha befunnit sig i Turkiet en längre tid och greps nyligen där misstänkt för vapenbrott. Han släpptes dock kort därpå fri mot borgen. Huruvida han också rekryterats av Iran är okänt, rapporterar TT.

Men bådas nätverk har utfört våldsdåd mot israeliska mål i Sverige. Majid antas ligga bakom en händelse i Stockholm i januari då en handgranat kastades mot Israels ambassad, som dock inte detonerade.

Personer kopplade till Abdo ska enligt uppgifterna från Mossad ligga bakom en händelse då skott avlossades vid ambassaden i Stockholm i maj. En grabb under 15 år greps samma kväll misstänkt för inblandning. Efter den händelsen meddelade polisen att man höjer säkerheten vid ”israeliska och judiska objekt och intressen i hela landet”.

Iran genomför våldsdåd i Sverige

Vid en pressträff på torsdagen med Säpo och polisen bekräftades att Iran utnyttjar kriminella nätverk i Sverige för att utföra våldshandlingar mot andra stater, grupper eller personer i Sverige. Specifikt nämns Israel och judiska intressen som mål.

Säkerhetspolisen uppger att man på senare år hanterat flera fall där attentatsplaner med koppling till iranska säkerhetstjänster avvärjts i Sverige, då bland annat kriminella nätverk använts som ombud.