Mången vänstermedia klagar på att den svenska kriminalpolitiken blir allt hårdare och att repressionen gått för långt. Men Sverige har knappast börjat skärpa straffen för våldsbrott.

Sverige är mesigt, särskilt om man jämför med El Salvador där presidenten Nayib Bukele vann omval med 84,7 procent av rösterna i februari. Han har genomfört världens hårdaste politik mot de kriminella gängen och beordrat militären att låsa in alla misstänkta gängkriminella i förvar. 77.000 har fängslats i hangarliknande byggnader.

Antalet mord har sjunkit från nära 7000 år 2015 till 160 mord år 2023.

Enormt folkligt stöd

Därför blev Bukele omvald med sådan överväldigande majoritet. Folk vill ha trygghet på gator och torg. Man vill inte riskera att bli skjuten i huvudet när man går och handlar mjölk.

Kritiken mot Bukele är dock hårt från vänstermedia som pekar på att oskyldiga blir fängslade och kan få sitta länge innan det fastslås att bevis emot dem inte finns. Hittills har några tusen av de som fängslades 2022 släppts eftersom de inte haft samröre med gängen.

Det handlar om vem som har mest våldskapital

I helgens podd Riksronden diskuterar Richard Sörman och jag hur långt kriminalpolitiken kan skärpas. Hur långt ska staten gå för att förhindra gäng som mördar utan att blinka? Mitt svar är att staten måste ha och visa att man har större våldskapital än våldsbrottslingarna.

Disclaimer: Innehållet i Youtubeklippet omfattas inte av utgivningsbeviset och utgivarens ansvar.
Se tidigare avsnitt i spellista hos Youtube.