Muharrem Demirok kan vara historia om några veckor. Han har inte gjort några avtryck som partiledare och förlorar Centerpartiet sina två mandat i EU-parlamentet, kommer pressen att avgå bli stor.

KOMMENTAR. Han var Annie Lööfs handplockade efterträdare. Han satt som kommunalråd också i partiets högsta ledning, verkställande utskottet. Där var han Annie Lööfs påläggskalv.

Framgångarna har uteblivit. Mest slående summering av hur anonym Muharrem Demirok fortfarande är har nog satirprogrammet ”Herr talman” gjort, då Demirok inte ens känns igen av den egna telefonens ansiktsigenkänning.

En orsak är att Centerpartiet gjordes om till Annie Lööf-partiet under den tidigare partiledaren och därmed raderat ut det sista av partiets identitet och rötter. Nu har man en i storstad uppvuxen muslimsk man som partiledare. Längre från rötterna går det knappast komma.

Kortvariga partiledare

Demirok brottas också med ett annat fenomen i svensk politik. När en långvarig partiledare avgår, kan denne ta sig stort inflytande över efterträdarvalet. Få vågar gå emot en avgående partiledare. Men de gånger detta hänt har valet sällan blivit framgångsrikt.

Fredrik Reinfeldt handplockade Anna Kinberg Batra, som fick avgå före hon testats i val.

Bengt Westerberg efterträddes av Maria Leissner, som fick avgå före hon testats i val.

Thorbjörn Fälldin handplockade Karin Söder, som fick avgå före hon testats i val (dock pga sjukdom).

Nu skulle Muharrem Demirok snart kunna hamna i denna skara kortvariga partiledare.

Källor säger till SVT att en valförlust i EU-valet kan bli hans fall.