När president Joe Biden förhördes av åklagare om varför han behållit hemligstämplade dokument efter han avgått som vicepresident 2016, kom han inte ihåg när han var vicepresident och att inte heller att en av hans söner hade dött. Nu stoppar Biden att ljudupptagningen blir offentlig.

President Biden framstod som förvirrad när han i 8:e och 9:e oktober 2023 förhördes av åklagare Robert Hur som misstänkt för att ha brutit mot lagen om hur hemligstämplade dokument ska hanteras. Han minns inte viktiga händelser i sitt liv.

Det gjorde att åklagaren lade ned förundersökningen eftersom han inte trodde att en jury skulle fälla en ”välmenande äldre man med dåligt minne”.

Biden gör som Nixon

Republikaner i USA:s kongress har krävt att ljudfilerna av förhören ska släppas, men Vita husets juridiska experter och justitiedepartementet har åberopat det som heter ”exekutivt privilegium”. Det var samma motiv som Richard Nixon använde när han vägrade överlämna ljudupptagningar han gjort i ovala rummet inför Watergateskandalen. Då dömde Högsta domstolen att presidenten måste lämna ut banden.

Utskrifter av förhören finns publicerade. Och det räcker, tycker Biden.

”Ert troliga mål är att redigera klippen, förvränga dem och använda dem i partipolitiska syften”, skriver Vita husets representant Ed Siskel i ett brev till kongressens republikanska ledare.

Eftersom USA:s justitiedepartement leds av en minister utsedd av Biden kommer troligen inget åtal att riktas mot honom för att han vägrar lämna ut banden.