Under Oslos pridevecka 2022 dödades två personer och 21 skadades av en islamistisk terrorist. Nu har den som influerat terroristen att döda blivit utlämnad från Pakistan till Norge.

Arfan Bhatti är ledare för en salafistisk-jihadistisk grupp i Norge som bland annat hyllat al-Qaida och IS. Han har dömts till fängelse för flera brott i Norge flera gånger tidigare. Redan 2008 dömdes han för inblandning i en skjutning mot synagogan i Oslo två år tidigare.

Nu häktas han av Oslo tingsrätt efter långa förhandlingar med Pakistan, där han greps några månader efter terrordådet mot Pride i Oslo den 25 juni 2022.

Enligt NRK anklagas han för att ha ”psykologiskt påverkat” den misstänkta terroristen Zaniar Matapour att genomföra dödsskjutningarna under pride i centrala Oslo.

I norska medier har det tidigare framkommit att Bhatti haft kontakt med den misstänkta terrorskytten, några dagar innan terrordådet publicerade han en bild på sociala medier föreställande en brinnande prideflagga och en text där han uppmanade till mord på hbtq-personer.

Riksåklagaren Sturla Henriksbø säger till Verdens Gang att utlämningen av Arfan Bhatti var den sista pusselbiten i utredningen om terrordådet.