Finska regeringen har lagt fram ett lagförslag om att blockera migranter vid ryska gränsen.

Detta är ett svar på att antal asylsökande vid gränsen till Ryssland ökat kraftigt, något som Finland anklagar ryska myndigheter för att ligga bakom. I höstas ankom närmare 1 000 migranter utan visum till Finlands östra gräns.

Ryssland använder migranter som ett sätt att attackera Finland. Därför har andra åtgärder inte varit tillräckliga, enligt statsminister Petteri Orpo, rapporterar svenska Yle.

– Vi har en plikt att trygga våra gränser, och Finlands och finländarnas säkerhet i alla lägen, säger Orpo på en presskonferens.

Inrikesminister Mari Rantanen från Sannfinländarna säger att lagen handlar om säkerhetspolitik, inte flyktingpolitik.

– Regeringen vet att lagens förhållande till grundlagen och internationella avtal är spänt, men regeringen måste ändå kunna presentera lagförslag som är nödvändiga för att skydda den nationella säkerheten. Det är i själva verket en plikt, säger Rantanen.

Lagen ska göra det möjligt för regeringen att tillsammans med presidenten stoppa möjligheten att komma in i landet. Det kan göras endast vid en del av gränsen, och för högst en månad åt gången – med möjlighet att förlänga tiden.