Påtryckningarna från vänsterextrema mot artister är omfattande. Man vill se bojkotter mot Eurovisionstävlingen därför att Israel har ett bidrag som tävlar. Ledningen för Eurovisionen är förvånansvärt rak i sin kommentar.

Det är glädjande att arrangören och Malmö stad så tydligt i debattartikel tar avstånd från aktivisterna som vill utnyttja evenemanget till stöd för Hamas och terrorism.

Om musik och tolerans – inte om krig

”Eurovision Song Contest handlar inte om kriget mellan Hamas och Israel. Det handlar om att komma samman, konstnärlig frihet, och om kulturens viktiga röst i oroliga tider. Eurovision är, och ska fortsätta vara, en öppen mötesplats för många olika röster.”

Man vill visa upp ett Malmö som är ”innovativt, brokigt och kreativt just på grund av mångfalden av människor, åsikter och värderingar”. Man ser Malmö som har plats för många åsikter. ”Vårt mål har hela tiden varit att visa hur tolerans och öppenhet kan se ut.”

Det låter bra. Men någon tolerans och öppenhet har inte de vänsterextrema uppvisat när de pressat många artister i kringarrangemang att dra sig ur. Sedan flera år har artister låtit sig pressas till att förespråka bojkott av Eurovisionens musiktävling. Israel ska inte få vara med ”i kulturutbyten”.

Fest eller fiasko?

Att arrangörerna så tydligt tar ställning mot bojkotter, censur och utestängning enligt vänsterns ”cancelling culture” är berömvärd. Det är allt färre institutioner i väst som står för regler, ordning och reda. Man viker sig för dem som skriker högst, även om det är ett litet antal fanatiker utan stöd i en bredare opinion.

Återstår att se om den mångfald arrangörerna hyllar leder till fest eller våldsamt fiasko under nästa veckas shower.