Vänsteraktivister trappar upp det politiska våldet. Man säger sig agera för palestinierna, men agerar totalitärt och våld löser inga problem, hur ”gott” syftet än är.

Demonstranter maskerade i palestinasjalar och med plakat bröt sig in på ett möte med kommunstyrelsen i Lund för att störa. Mellanösternforskare vid Linnéuniversitetet har fått sitt kontor vandaliserat. Och man störde valmöte med Jimmie Åkesson.

Vänsterextrema tillåts bryta lagar och inskränka andras frihet

Blekinge läns tidning frågar: ”Så varför görs inget?” Rent formellt bryter studenterna mot lagen. Det hade lätt gått att avhysa dem, om viljan hade funnits. De bryter sig in på kommunala möten, man vandaliserar forskares kontor. De har inte rätt att störa tillståndsgivna offentliga möten.

Demonstranterna tar sig rätten att inskränka andras frihet.

Tidningen skriver: ”Föreställ dig om det i stället var högerextrema som hade slagit upp tält och ockuperat mark utanför universiteten. Att det var högerextrema som hade stormat kommunala möten, varit maskerade, vandaliserat kontor. Hade polisen tillåtet dem att hållas? Hade universiteten accepterat det? Hade nazister fortsatt fått tälta utanför universitetet? Knappast.”

Och summerar: ”Med Palestinademonstrationerna tillåts “det goda hatet” frodas, återigen. Eftersom det kommer från vänster. Och ja, det är inget snack om att det handlar om hat: gentemot Israel och i många fall även mot judar.”

Lagar ska gälla alla

Det är allvarligt att rättsstaten inte ingriper mot vänsterextremister som uppenbarligen bryter mot lagarna och inskränker andras frihet. Det sporrar dessa vildhjärnor att ta till än värre våld och skada det öppna och demokratiska samhället. Hur långt ska deras våldstendenser få öka? Går gränsen vid en gatupöbels misshandel och mord?

Det är dags för justitieministern att i offentligt sammanhang fördöma dessa övergrepp och slå fast att Sverige ska vara en rättsstat. Det borde få polisen att tänka om och inte se mellan fingrarna för våldsbrott, även om det är vänsterextremister som utför det.

*
UPPDATERING kl 07.27:

Nu på morgonen har polisen äntligen börjat ingripa mot vänsterextremisternas olagliga agerande sedan två veckor: Polisen tömmer tältläger.