Socialdemokraterna försöker splittra och skrämma landet, helt enligt ryska påverkansförsök. Under partiledardebatten på söndagskvällen sökte hon split och motsättningar om Ukraina där inga skilda åsikter finns mellan landets åtta riksdagspartier. Bara Putin applåderade.

SVT:s partiledardebatt blev tjafsig och nervös. Det är en månad till val – Europaval.

Ukraina

Mest gräl blev det om Ukraina, trots att de åtta partierna numera är överens om de stödpaket med vapenleveranser och annat stöd som regeringen beslutat. Särskilt när S-ledaren Magdalena Andersson läste innantill på lappar med anklagelser om att Jimmie Åkesson inte ville ge allt det stöd Ukraina behöver. Och att han därför går Putins ärenden.

Åkesson svarade att det är Andersson som gör det ryssarna vill, skapar motsättningar och splittring i Sverige där inga olika åsikter finns.

Han förklarade att han på fråga sagt att det alltid finns ”en övre gräns” för olika insatser. Om så inte vore fallet hade ju Sverige skickat alla sina JAS-plan och all andra militära system till Ukraina. Det har vi inte gjort eftersom vi måste kunna försvara vårt eget land också. Det är alla partier med på.

Detta ville inte Andersson lyssna på, utan upprepade sin vantolkning av Åkessons budskap och agerade därmed som en utmärkt påverkansagent för Putin.

Paradoxalt. Obegåvat. Genomskinligt.

Hamas

Det blev också hård ordväxling mellan dem som blundar för terrororganisationen Hamas bestialiska attack på civila israeler, alltså de rödgröna, och de som påpekade att kriget i Gaza startades av Hamas och att det är Hamas som inte går med på vapenvila, alltså Tidöpartierna.

Självklart har Israel rätt att försvara sig mot attacker mot deras civila. Sedan är det naturligtvis tragiskt att de islamistiska terroristerna gömmer sig bakom civila palestinier som därmed används som kanonmat av Hamas. Alla partier vill se ett slut på kriget, men för det krävs att all gisslan som Hamas tagit från Israel släpps.

Det är märkligt hur de rödgröna blundar för det uppsåt att döda civila som Hamas har, alltså mörda judar, vilket är något helt annat än Israels uppsåt, som är att straffa och slå ut de terrorister som dödar deras medborgare.

Sett till argumenten vann regeringssidan överlägset.