Missförstå mig rätt. Jag är extremt mycket för att alla ska få vara med i samhällsdebatten. Här har medierna svikit medborgarna, genom att inte spegla vardagen. Men att som SVT, ta med folk från gatan i partiledardebatt blir fel.

KOMMENTAR. Partiledardebatten på söndag i SVT ska tydligen bli annorlunda, där folk ur vardagen ska ställa frågor.

Hela idén är feltänkt. Politiska debatter i TV ska vara rappa, med korta replikskiften. Då krävs kunskap och tränad förmåga att hålla sig kort. Det är inte rätt forum att föra in människor utan den vanan.

Och här håller jag faktiskt med Åsa Linderborg som i Aftonbladet skriver att det blir spekulativt. Hon tar upp två exempel: hur ska en politiker möta en personer som råkat ut för våldsbrott eller någon som är arbetslös.

”Samtalet blir meningslöst, för vad kan en partiledare göra mer än att beklaga från djupet av sitt hjärta och därefter veva i gång positivhalarspelet om höjda straff och satsningar på det ena och det andra? … Politikern kan aldrig ställa några frågor tillbaka om varför just din kusin eller just du som arbetslös hamnade i den förfärliga situationen, för då uppfattas hen vara en sociopat.”

Ibland slår Linderborg in spiken effektivt. Exakt så.

Dålig teater

Det blir teater om politiker möter vanligt folk inför kamerorna.

Politikerna blir låsta till frågeställarens verklighet, som visserligen är viktig och sann, men som inte alls är representativ för politiken generellt sett. Och politik ska vara generell, omfatta alla och ge samhället som helhet bättre villkor. Inte anpassas efter en enskild person.

Politiker behöver möta fler människor enskilt och förstå hur vardagen ser ut i olika delar av landet, i olika yrken och olika livssituationer. Men det måste ske utanför mediernas strålkastarljus. Det måste ske på tu man hand för att bli seriöst.

Att ta upp medieovana personer på scen i en politisk debatt är alltså en synnerligen dålig idé.