Efter stor turbulens och avhopp valde LO-kongressen Johan Lindholm till ny ordförande. Han har haft en annan syn på hur Sverigedemokraterna ska bemötas än gamla LO-ledningar.

Johan Lindholm har i 14 år varit ordförande för Byggnads, men igår valdes han enhälligt till ny ordförande för Landsorganisationen.

– Det ska bli spännande att försöka göra bra saker av det här. Jag brinner för arbetsmarknadsfrågor och det som rör medlemmarna, säger han på en pressträff efter att ha valts.

Fört samtal med SD-företrädare

Under Lindholms ledning blev Byggnads det första LO-förbundet som etablera kontakter med Sverigedemokraterna och dess företrädare i riksdagen. 

– Nu är SD en del av regeringsunderlaget och sitter med och budgetförhandlar och då måste våra medlemmars frågor ligga på bordet och föras in i dessa samtal. Där kommer inte jag sitta på läktaren, sa Johan Lindholm efter valet 2022 till Expressen då SD blev en del av regeringsunderlaget och erhållit tunga ordförandeposter i riksdagens utskott. 

– Jag kommer åka till riksdagen och prata med dem som är med och påverkar politiken på områden som är viktiga för oss. Nu är det en sverigedemokratisk ordförande i arbetsmarknadsutskottet och då är det klart att vi behöver berätta för honom vad som är viktigt för våra medlemmar, säger han. 

Skrämseltaktik fel väg

Lindholm vände sig också mot att Socialdemokraterna under valrörelsen hade stort fokus på att utmåla SD som ett hot mot såväl grundläggande demokratiska principer som landets säkerhet. Han såg det som en dålig politisk strategi inför valet.  

– Att skrämmas med andra partier landade inte väl hos mina medlemmar i alla fall. De vill se visioner och konkreta reformer i frågor man tycker är viktiga, sa han.