En man i 50-årsåldern ska ha begåtts brotten på en svensk ambassad i ett afrikanskt land. Han är nu begärd häktad misstänkt för grovt tagande av muta och grov trolöshet mot huvudman.

Mannen är anställd på den svenska biståndsmyndigheten Sida. Han ska ha tagit emot stora summor i mutor, vilket Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande

Mannen greps och anhölls i fredags, vilket Dagens industri först skrev om. Häktningsförhandlingar hålls idag.

Enligt SVT tros mannen ha genomfört brotten på Sida i Stockholm och som utsänd på en ambassad i Afrika. 

Svenskt bistånd badar i pengar. Miljarderna rullar som ingen annanstans inom statsförvaltningen. Istället för att spara och hålla igen, det som sker i vård och omsorg, letar biståndsmyndigheten efter sätt att bli av med pengarna innan året är slut.

Inte undra på att mutbrott och förskingring begås. Hela systemet med bistånd är korrupt. Ofta stöds projekt som i realiteten raserar den lokala ekonomin i de regioner där svenska skattepengar sprids för vinden. Pengarna hamnar i fel fickor.

Enligt Tidöavtalet är biståndsbudgeten fryst på 56 miljarder kr fram till och med 2025, som en kompromiss mellan KD som ville öka den och SD som ville banta den. Därefter måste SD driva på för att sänka biståndsbudgeten för att kunna stärka svensk sjukvård och omsorg som går på knäna. Svenska skattemedel ska gå till svenska medborgare.

Biståndsmedel får samlas in i frivilliga insamlingar. Någon ordning får det väl ändå vara.