En mätning av GP/Novus visar att Sverigedemokraterna har högst förtroende i tre av fem viktigaste frågorna inför Europavalet.

KOMMENTAR. Väljarna anser att brottsbekämpning, migration/asyl och gränser/säkerhet är bland de fem viktigaste politiska områdena inför valet. Och i dessa tre frågorna får SD högst förtroende av hela väljarkåren.

Den stora frågan är om SD lyckas få sina sympatisörer att gå och rösta. I tidigare val har de ofta stannat hemma på sofflocket.

– SD har haft en väljarkår som varit relativt svår att mobilisera, den är lägre utbildad, mer arbetarklass. Sedan är det en fördel att ha frågor där man ligger bra till som många väljare uppfattar som viktiga, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet till G-P.

Men också i klimatfrågan ligger Sverigedemokraterna bra till, på en delad andraplats: