Vad betyder det att S och M ingår koalition i Kronoberg?

Av Redaktionen

11 april 2024

Det har blivit allt vanligare att S och M startar majoritetsstyre tillsammans ute i kommuner och regioner. Tidigare denna vecka meddelade M i region Kronoberg att man nu ska styra under S-ordförande, eftersom man tycker övriga partier är så besvärliga.

Det kan vara enklare att göra upp med en (1) samarbetspartner, Socialdemokraterna, än med flera partier som dessutom har svårt för varandra.

Men jag är ändå förvånad. När detta skedde på riksplanet, då C och L gjorde upp om ”januariavtalet” med S och MP blev resultatet föga framgångsrikt.

Ansvarsutkrävande undergrävs

Och när Moderaterna, som stort parti som brukar göra anspråk på att ha ledartröjan plötsligt blir villigt att underkastar sig S-styre, blir det än svårare för väljarna att se vilka alternativen är i politiken. Eller som moderata Smålandsposten skriver:

”Den stora frågan när den här typen av koalitioner bildas är just ansvarsutkrävandet. Det har vi redan sett i rikspolitiken där olika överenskommelser och avtal formade politiken till en grå massa utan tydlig avsändare. Det var Centerpartiet och Liberalerna som i utbyte mot ett antal reformer bar upp den rödgröna regeringen under ett antal år.”

Beslutens avsändare blir varken röda eller blå, utan lila. ”Det skapar en distans till politiken och beslut kan komma att drivas igenom av personer som egentligen inte tror på dem.”

Demokratin försvagas

Och när väljarna inte vet vem som är ansvarig och politiker kommer med ursäkter för varför man fattat vissa beslut snarare än att stå för dem, då undergrävs demokratin.

Det brukar heta att de ideologiska frågorna är mindre framträdande på kommunal och regional nivå. Där handlar det mer om att hitta praktiska lösningar bortom höger och vänster.

Men nu verkar det mer handla om vilka personer som kan komma överens, snarare än om att presentera lösningar. Politiken flyttar in i maktens korridorer, bortom väljarnas inflytande och insyn. Där köpslår man på ett sätt som väljarna kanske inte räknat med.

Vad värre är har även politikerarvoden blivit ett förhandlingsvapen. I Sölvesborg lockades M-ledamöterna bort från sittande majoritetsstyre till ett med Socialdemokraterna mot att de fick flerdubblade arvoden.

Raka alternativ inför väljarna

I svåra krislägen är det självklart rätt att samarbeta brett över partigränserna, men det blir fel om man mer varaktigt bildar oheliga allianser och agerar på ett sätt som väljarna inte kunnat förutse.

Då undergrävs politikens förtroende. Varför gå och rösta, om de man röstat på sedan gör tvärtemot det man sagt att man ska göra?

Exemplen börjar bli skrämmande många där väljarna får anledning att tvivla på politikens förmåga att leda och styra på ett öppet och demokratiskt sätt.

Och Kronoberg är ju inte enda exemplet där väljarna får något de inte bett om. Regionerna Västernorrland, Jönköping och Gotland har också S-styren med M som stödparti. Ännu fler exempel finns i kommunerna.

Demokratin behöver tydliga regeringsalternativ så att väljarna kan peka ut riktningen på politiken. Inom de block som går till val kan man sedan avgöra tyngdpunkten genom val av parti. Det är den bästa modellen för att skapa förtroende och ge väljarna möjlighet att förutse vem man ger makten.

Populärt