Den gigantiska Coronafond som EU instiftade, och som Sverige finansierar med 150 miljarder kronor, går till korruption. Under polisrazzior i Italien, Österrike, Slovakien och Rumänien har ett 20-tal misstänkta gripits för bedrägerier mot EU:s återhämtningsfond. 

Tillgångar för över 600 miljoner euro (motsvarande sju miljarder kronor) har beslagtagits under razziorna, rapporterar CNN.

Det polisen beslagtagit är lägenheter, villor, lyxbilar, juveler och cryptovaluta. Politico skriver att man bland annat tagit en Lamborghini och Rolexklockor i beslag.

Den europeiska åklagarmyndigheten (EPPO) säger att en kriminell organisation misstänks ha drivit ett bedrägeriprogram mellan 2021 och 2023 för att lura EU:s återhämtningsfond efter pandemin.

Kriminella i förening

Polisen uppger att bedrägerierna utfördes av en kriminell förening inklusive proffs med erfarenhet av att ansöka om offentlig finansiering, som hjälpte till att säkra pengar för projekt värda tiotals miljoner euro som var avsedda att förbättra konkurrenskraften och digitaliseringen i italienska företag.

Gruppen angav att bidragen skulle stödja små och medelstora företag, men kokade senare ihop falska balansräkningar ”för att visa att företagen var aktiva och lönsamma, medan de faktiskt var fiktiva företag.”

Åklagarmyndigheten hävdade att gruppen använde kryptovalutor, artificiell intelligens, AI, och offshore molnservrar för att utföra och dölja bedrägeriet.