Amanda Lind, som föreslås bli Miljöpartiets språkrör, vill se gränser för den ekonomiska utvecklingen – för att rädda planeten. Det avvisas av de tre andra partierna i oppositionen. 

– Helt bakvänt, tycker Martin Ådahl (C).

– Märkligt och filosofiskt, anser Ida Gabrielsson (V).

– Vi ska ha ekonomisk tillväxt, säger Magdalena Andersson (S).

Begränsa ekonomiska utvecklingen

Det är i en intervju med Dagens Nyheter som Amanda Lind (MP) framför tankar om att Sverige borde sluta sträva efter högre välstånd genom ekonomisk tillväxt.

– En ständig tillväxt på en planet med begränsade resurser är inte möjlig.

Hon lägger till:

– Om inte politiken går in och sätter gränsen för den ekonomiska utvecklingen kommer vi inte att klara klimatomställningen.

Möter motstånd bland rödgröna

Hennes uttalanden ogillas starkt bland de andra oppositionspartierna.

Ida Gabrielsson, ekonomiskpolitisk talesperson (V), säger till Expressen att Vänsterpartiet ser strävan om ökad tillväxt som en självklarhet, eftersom motsatsen skulle öka ojämlikheten, driva upp arbetslösheten och drabba samhällets redan utsatta.

Lika oförstående och avvisande mot MP är Centerpartiets Martin Ådahl.

– Det som har gjort Sverige till ett föredöme på klimatområdet i världen är att vi har sänkt utsläppen samtidigt som vi ökar tillväxten. Det är så vi kan få Kina, Indien och EU att lyssna, säger han.

Socialdemokraterna vill släta över sprickan som uppstått och vill inte tro att Amanda Lind menar det hon sagt.

– Jag tolkar henne som att hon säger att vi kan inte ha en tillväxt som sker med rovdrift på naturen för det är inte långsiktigt hållbart att förstöra vår planet, säger Magdalena Andersson till tidningen.

Backar efter kritiken

När Expressen frågar Amanda Lind vad hon tycker om kritiken från övriga rödgröna partier backar hon och menar att hon feltolkats av Dagens Nyheter.

– I den här intervjun så var det en vantolkning att vi vill se ett BNP-tak eller liknande. Så är det inte.

Men lägger till:

– Men det finns planetära gränser. Och de är inte förhandlingsbara. De måste ekonomin och politiken hålla oss till, säger hon.