Antingen blir man en del av detta land genom att anpassa sig till majoritetskulturen eller så får man återvandra. Det skriver riksdagsledamöterna Alexander Christiansson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) i debattartikel. 

I en debattväxling i Expressen menar de båda att ”Den ytliga integration som Socialdemokraterna skriver om, och som de egentligen alltid stått för, har gång på gång visat sig vara ett stort misslyckande.”

Djupare än språk och jobb 

De vänder sig mot det begränsade synsätt som andra partier har.

”Att vara svensk är inte endast att lära sig svenska och skaffa ett jobb. Det handlar även om värderingar, seder och traditioner. Det existerar inget snabbspår till svenskhet, utan de invandrare som blivit en del av Sverige och som ser sig själva som svenskar vet att den vägen kantats av svårigheter, utmaningar och lärdomar. 

När man väl nått fram så är man dock en del av den svenska gemenskapen på riktigt. Den förståelse för denna assimilationsprocess som finns bland de invandrare som blivit en del av Sverige – på riktigt – förklarar också varför Sverigedemokraterna är nästa största parti bland utrikesfödda.”

*

Se artiklarna i Expressen:

S låter annorlunda – men politiken är samma (3 april)

SD har radikaliserats i sin etnonationalism (6 april)

Socialdemokraterna förstår inte svenskhet (14 april)