”Lugna puckar”. När en politiker intervjuas om tidens oroshärdar, om hotet från Ryssland och om amerikansk presidentvalet, blir det ofta tramsigt och ångestfyllt i medierna. Men en intervju i veckan stod ut.

När Finlands nyvalde president Alexander Stubb intervjuades i Aktuellt var han rak, tydlig och gick inte på allt det oroliga trams som journalistiken producerar.

I helgens podd Riksronden analyserar Richard Sörman och jag intervjun som ett unikum av kompetens och ledarskap.

Alexander Stubb sa sanningar som saknas i samhällsdebatten.

Om Ryssland

– Vi måste förstå att Putin och Ryssland inte begriper något annat än styrka. Om man visar bara lite mjukhet, så attackerar Putin genast.

– Det lönar sig inte att bli hysterisk. Det viktiga är att man är väl förberedd. Och det är vi här i Finland.

Om Trump

– Skillnaden mellan amerikanska valkampanjer och finska är ganska stora. Realiteter kontra retoriken är annorlunda. Jag tror Trump försöker pusha européerna att ta mer ansvar för sitt egna försvar. Är det så, är det förstås bra.

– Jag tror inte amerikanerna kommer att dra sig bort från Europa på något sätt. Om vi tittar på Trumps trackrecord som president 2016-2020 så ökade han de amerikanska trupperna i Europa. Han betalade allt som skulle betalas. Alternativkostnaden för USA att dra sig ur Nato är helt enkelt för hög. USA behöver allierade om de vill förbli en stormakt. Man ska ta Trumps retorik med en nypa salt.

Ledarskap

Stubb uttrycker sig som en statsman som tar ledarskap på allvar. Han faller inte för mediernas spekulationer och kampanjer.

Ta del av hela vår analys här:

(Disclaimer: Innehållet i Youtubeklippet omfattas inte av utgivningsbeviset och utgivarens ansvar.)

Du kan också lyssna på Riksronden som podd hos Apple eller Spotify.
Se tidigare avsnitt i spellista hos Youtube.