Regeringen vill sänka skatten med nästan 10 miljarder från den 1 januari 2025. Det sker dels genom ett jobbskatteavdrag, dels genom att ålderspensionärer kompenseras med en egen skattesänkning.

Det är inför höstens budget som regeringen överväger flera nya skattesänkningar. Detta framgår av ett pressmeddelande från Finansdepartementet. Där presenteras flera förslag som är tänkta att ligga till grund för budgetförhandlingarna i höst mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna. Hur många och vilken nivå sänkningarna blir kommer att bero på ”det ekonomiska läget, reformutrymmet och finansieringsbehovet”.

Större jobbskatteavdrag

Ett förslag innebär ett förstärkt jobbskatteavdrag för 8,1 miljarder kronor. Det skulle innebära i snitt 1 900 kronor i lägre skatt per år för dem som omfattas, rapporterar TT.

För dem som fyllt 66 år före årsskiftet föreslås ett förhöjt grundavdrag för totalt 1,8 miljarder, vilket innebär i snitt 1 100 kronor i lägre skatt per år för dem med pensions- eller arbetsinkomster.

Stoppad elskatteuppräkning

Flygskatten, som infördes för att få ned flygets klimatpåverkan, föreslås sänkas med 39–259 kronor per passagerare beroende på slutdestination. Förslaget innebär en halvering av de skattebelopp som annars skulle gällt för 2025.

Där föreslås också att indexuppräkningen av energiskatt på el slopas permanent. Om det blir så och skatten ligger kvar på 2024 års nivå, på 42,8 öre per förbrukad kilowattimme. Förslaget minskar intäkterna till statskassan med 0,9 miljarder 2025.

Den utökade skattenedsättning för jordbruksdiesel ska också gälla under 2025, är ett annat förslag.