Medierna hyllade reservationslöst imamen Salahuddin Barakat i Malmö. Men efter Hamas massaker på judiska barn, ungdomar och kvinnor har han trätt fram som en ledare för de extrema ”propalestinska” krafterna som är rasistiska, homofoba och mot allt svenskt.

KOMMENTAR. Den imam medierna ”gullade” med predikar numera separatism och hatar Sverige. Förr var han angelägen att vara med i medierna. Nu svarar han inte ens på sms. Han uppmanar alla muslimer att bojkotta svenska medier: ”Man bör inte klicka på deras länkar, man bör inte läsa deras artiklar, man bör inte ställa upp i intervjuer”.

Inte ha något med svenskar att göra

I hans Youtubekanal vill han inte att muslimer har med svenskar och svenska organisationer att göra. ”Vi bör söka efter alternativ.” Imamen menar att muslimers framtiden ligger i att bilda nya partier ”för minoriteter, av minoriteter – såsom Nyans och Visionpartiet”.

Detta eftersom muslimer i etablerade svenska sammanhang måste offra eller tona ner sin muslimska identitet. ”De blir tvungna att rätta in sig i ledet. Att krypa, att fjäska”, säger han.

Fick pris som brobyggare

Enligt Dagens Nyheter är 42-årige Salahuddin Barakat en av Sveriges mest kända imamer, vars röst når långt utanför muslimska kretsar. Han är uppväxt i Malmö och har studerat islam i Jemen i fyra år.

Under många år framställde han sig som ”brobyggare” som ville motverka extremism. Han sa sig vara emot att unga muslimer från Sverige begav sig iväg för att strida för Islamiska staten och hugga huvuden av otrogna. Svenska aktörer trodde på honom även om han vägrade ta kvinnor i hand.

Tillsammans med rabbinen Moshe David HaCohen blev Salahuddin Barakat även frontfigur för det judisk-muslimska samarbetet Amanah. Den religiösa duon kallades in i krissituationer. Rabbinen minns en utryckning till en Malmöskola där flera elever visat aggressivt judehat. Kommunen fick pris för detta arbete för mänskliga rättigheter.

Angriper kvinnor och arbete mot hederskultur

Men efter Hamas massaker 7 oktober förra året är all försonande drag borta. ”Sedan dess har imamen blivit en alltmer hårdslående debattör på Youtube och Facebook. Inte sällan med udden riktad mot gayrörelsen”, skriver DN. Från Barakats moské Islamiska förbundet har man också ”på kort tid angripit och misstänkliggjort en rad kvinnliga skribenter”.

– Salahuddin menar att jag är inkvoterad för att jag jobbar mot heder. Rasister menar att jag är inkvoterad för att jag har utländsk bakgrund, säger Elaf Ali, muslim uppvuxen i Malmö som medverkar i SVTs humorprogram.

Om henne har Barakat nyligen sagt att hon är en ”hedersförtryckskarriärist” och ”hedersförtrycksblatte” efter att hon skrivit en bok om hur hon tog sig ur uppväxtens förtryck. Han gjorde det i ett inslag han satte rubriken ”Invandrare for sale”.

Imamen har börjat rikta hård kritik mot Malmö stads arbete mot hedersförtryck. Stadens rapport om hedersförtryck mot förskolebarn är ”äcklig”, enligt Barakat, som även säger att orosanmälningar till socialtjänsten mot barn som far illa har ”blivit en slags terror”.

Ändå är det svenskarnas fel

Trots att det är fundamentalistisk och extrema uttolkningar av islam, kallar DN denne imam för konservativ. Det är vilseledande och har som syfte att blanda bort orden i Orwellsk anda.

Och mot slutet av reportaget dyker det upp: Vems är så felet att denne imamen blivit så dominerande? Jo, det är svenskarnas fel: ”Det är delvis svenska mediers fel, anser Elaf Ali, som har låtit konservativa imamer representera muslimer.”

Hur i hela fridens namn ska muslimer som vill stanna i Sverige kunna hamna rätt, om de aldrig kan se eller tvingas ta sitt eget ansvar för sin egen religion? Detta att skylla ifrån sig, står mig upp i halsen.

Hamas lyckas radikalisera muslimer och vänsteraktivister i väst

En annan kommentar till varför Barakat radikaliserats kommer från en kommunföreträdare som tidigare jobbat med honom i olika demokratiprojekt.

– Ur ett mänskligt perspektiv kan jag ha förståelse för att en faktiskt inte orkar försöka längre, och därför kanske väljer att utmana i stället. Det kan vara sprunget ur en känsla av frustration och maktlöshet, säger Malin Martelius till DN.

Hon tycks mena att han straffas inom muslimska världen för att han tidigare samtalat med judar, nu när islamister går på offensiven och lyckas lamslå allt fler amerikanska universitet med Hamasstödjande kampanjer. Den nya globala vågen av extremism gör det omöjligt att vara brobyggare.

Barakat kommenterar förfrågningarna om att medverka i DN-intervju i sin egen Youtubekanal. Imamen tycker att Sveriges protester mot Israels krigföring i Gaza varit för svaga. Genom att försvara Israels rätt till självförsvar rättfärdigar många svenska politiker och medier indirekt brott mot mänskligheten, säger han.

Utfallen mot homosexuella försvarar han med att många muslimer längtat efter att deras representanter ”slutar vara fega, tysta och rädda”.

Däremot tycks han inte kommentera frågor om hedersförtryck mot unga kvinnor.