Liberala Kristianstadsbladet skriver i ledare: ”Kanske är det så att tiden är inne för Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att låta Sverigedemokraterna ta plats i regeringen.”

KOMMENTAR. Det är efter det senaste brutala mordet på pappan i Skärholmen som tidningen menar att situationen är ohållbar med att ”både låta dem äta kakan och ha den kvar … Ansvaret för utvecklingen är även Sverigedemokraternas – och det är dags för statsminister Ulf Kristersson att utkräva det ansvaret.”

Även om udden är riktad mot Sverigedemokraterna har tidningen en poäng när man konstaterar: ”Såväl M, KD och L har varit beredda att kompromissa med såväl principer som politik i utbyte mot ministerposter och policy. Efter mordet i Skärholmen var Jimmie Åkesson (SD) inte sen med att beskylla det som hänt på alla andra. Som om att SD inte har något att göra med politiken som förs, utan har någon sorts luddig sidoposition där de kan välja om de tar ansvar eller inte. SD påtalar bara problemen, bristen på lösningar är alltid någon annans fel.”

Det är ju så M, KD och L ville ha det

Min reaktion på detta är: Jamen, det var ju så Kristersson, Busch och Pehrson ville ha det – en regering utan Åkesson som minister. Sverigedemokraternas position i förhandlingarna efter valet 2022 var att man skulle ingå i regeringen. Det noterar nu liberala Kristianstadsbladet:

”SD har själva sagt att ambitionen är att sitta i regering. För ett parti som vuxit genom att ha ägnat det senaste decenniet åt att berätta för sina väljare att just de sitter inne på de bästa lösningarna och att endast de ser de riktiga problemen ter det sig osannolikt att de plötsligt skulle börja ta ansvar. Just därför bör kravet komma från Moderaterna.”

Surt sa räven. Nog tar Sverigedemokraterna ansvar. Man har ju röstat fram den här trepartiregeringen, som man inte fick ingå i. Det finns tack vare SD en stabil majoritet i riksdagen – en majoritet som M och L hanterar oansvarigt genom könsbyteslag.

Ledaren avslutas med uppmaningen att Sverigedemokraterna borde tvingas ta ansvar i regeringsställning: ”Med 14 år i riksdagen varav tio år i centrum av svensk politik är det dags nu”.

I detta är det lätt att instämma.