– Väghållningen var under all kritik, men det är lätt att skylla på lastbilschaufförer som bara gör sitt jobb, säger en lastbilsförare som i timmar satt fast i köerna. 

Nya snöfall. Nytt trafikkaos. Folk blir sittande i sina fordon hela nätter när trafiken fastnar i snödrivorna.

Nu skyller Trafikverket kaoset efter snöfallen på lastbilarna. Under onsdagen hävdade Trafikverkets presstalesperson Bengt Olsson att lastbilar och deras slitna däck kan ha orsakat trafikkaoset.

– Vi har försökt påtala i flera år att det finns risker, inte minst sett till hur geografin ser ut i Sverige, att det här kommer att inträffa, sa han till TT. 

Trafikverket plogar inte vägarna

Lastbilsförare slår tillbaka. De är kritiska till Trafikverket. Det är väghållningen som orsakade trafiksituationen.

– Det är inte första gången det här händer, och återigen undrar man: Var är våra plogbilar?, frågar Henry Stigesjö. Det är lätt att skylla på lastbilschaufförer säger han till Expressen.

Också fackförbundet Transportarbetareförbundet, har reagerat på att skulden läggs på lastbilschaufförerna. Man vill att orsakerna bakom trafiksituationen utreds, för att kunna säkerställa tryggheten i trafiken. 

Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana tvingas i SVT medge att plogningen inte fungerade som önskat.

– Det har den inte gjort för den har inte varit tillräcklig. Sen vad det beror på låter jag vara osagt. Vi skulle säkert kunna ha en bil ute i varje krön eller backe i vägsystemen, men det skulle vi inte kunna finansiera, säger han.

Maiorana menar att det är svårt att hålla vägarna rena. Plogbilar och bärgare kommer helt enkelt inte fram.

Utländska lastbilar med sommardäck

En annan förare ger Trafikverket delvis rätt.

– Många utländska chaufförer som kör hit är inte riktigt vana vid att köra här och sen så har de dåliga däck. Och så ska de fram till varje pris. Då går det åt helvete, säger Rickard ”Rille” Lindholm till Expressen.