De som varnar för nytt 30-tal kan ha fått rätt – Hamassympatisörer och islamister hotar judar på amerikanska universitet. Rabbin uppmanar judar att inte gå ut, hoten mot dem är för stort.

I höstas avslöjades att rektorer på ”prestigefulla” universitet som Harvard inte i utskottsförhör ville ta avstånd från folkmord på judar. Det var en tydlig signal. Nu har islamister tagit över universiteten. ”Columbia Universitetet står inför en fullständig kris sedan en rabbin kopplad till Ivy League-skolan uppmanade judiska studenter att stanna hemma”, rapporterar CNN.

Spänningarna stiger

Det spända läget vid Columbia, och många universitet, har skruvats upp ända sedan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober. Men situationen i Columbia eskalerade de senaste dagarna efter att universitetstjänstemän vittnade inför kongressen förra veckan om antisemitism på campus och pro-palestinska protester på och nära campus ökade.

Universitetens ledningar låter våldsverkare ta över. Republikanske kongresskvinnan Elise Stefanik kräver att rektorn vid Columbia avgår omedelbart eftersom ledningen “har förlorat kontrollen över sitt eget campus.”

Republikaner varnar rektorer från att ignorera judehat

Hennes partikollega Virginia Foxx, som är ordförande i representanthusets utbildningsutskott, har sänt ett brev till ledningarna på alla universitet och varnade dem för konsekvenserna om de låter judehatet och protesterna fortsätta på campus.

Den förvirrade presidenten Joe Biden gick till slut ut med ett uttalande där han tar avstånd från ”uppmaningar till våld och fysiska hot mot judiska studenter och det judiska samfundet” och beskriver dem som ”flagrant antisemitiska, samvetslösa och farliga”.

Ja, farliga för judar. Men varför får våldsbejakande islamister ta över universitetsområden i USA?

Svaret är att demokratiska partiet behöver dem för att vinna valet i höst. Man vill inte stöta sig med terrorsympatiserande grupper.