Makt utövas på många sätt. Både av ministrar och av medierna. Det blir löjligt när mediepersoner anklagar ministrar för att ”inte be snällt”.

Det är författaren David Lagercrantz som i krönika i Expressen ondgör sig över att civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin i ett inlägg på sociala medier haft en auktoritär ton. Det var när snökaoset uppstod på vägarna dagen efter påsk.

”Jag vill inte höra om en enda bilist som givit sig ut i detta efter att ha bytt till sommardäck. Staten har ett långt och vidsträckt ansvar för att säkerställa den allmänna samfärdseln … Egenansvaret är också mycket omfattande i denna övergångsperiod. Är sommardäcken på, ska inte bilen användas i vinterväglag.”

Fel tonläge?

Lagercrantz gör sig lustig över att ministern ställer krav med detta tonläge. Det är både ”provocerade” och ”rätt underhållande”. Samtidigt skriver denne författare att det faktiskt var ett ”rätt uppfriskande” krav om att medborgarna själva ska ta ett ansvar för trafikkaoset.

Felet var att ministern lät ”som en gammal sträng magister från realskolan”. Han skulle ha varit vänligare.

Snällhet inte rätt i allvarliga lägen

Nej. Att ge en uppsträckning om att sköta sig i ett allvarligt läge är inte fel. Det är omtänksamt! Det är att ta människors liv på allvar! Det visar vilja att ordna upp läget. Snällhet i det läget är motsatsen, det blir till en axelryckning och det indirekta budskapet: jag skiter i om folk kör ihjäl sig. Snällhet i fel situation kan vara ondska.

Vi har urholkat alla auktoriteter i Sverige alldeles för mycket. Lärare får inte säga till elever. Poliser får inte ta itu med buset. Och ministrar får inte med skärpa framföra ett allvarligt budskap i krisläge.

Alla ska vara snälla, så snälla och enbart be andra snällt att sköta sig.

Resultatet blir kaos och anarki när allt färre följer reglerna som vi satt upp i demokratisk ordning.

Mer auktoritet och rakhet

Skjutningar och sprängningar beror inte enbart på att unga undsluppit en uppfostran om hur man beter sig utan också på att följderna av att göra fel aldrig blir korrigerade. De har aldrig blivit tillrättavisade med auktoritet och bestämdhet. Det sänder signalen att det bara är att ta för sig. Starkast vinner.

Ska vi få ordning i landet krävs att auktoriteter träder fram och inte bara i akuta situationer barskt ger order, utan att det får konsekvenser att bryta mot reglerna.

Detta gäller också i allra högsta grad myndigheterna och deras chefer. Trafikverket ska se till att vägarna plogas och hålls öppna. Sitter de på händerna, ska cheferna sparkas så att nya ansvariga får jobbet gjort.

Det är tid att slå vakt om reglerna och normerna som får samhället att fungera och kan ge den trygghet vi vill ha. Inte håna dem som försöker.