Miljöpartiet vill att det ska bli betydligt dyrare att köra bensin- och dieseldrivna bilar i storstäderna. Detta som en klimatåtgärd, i likhet med den förra S-regeringen gjorde med rekordstor inblandning av biobränsle i bensin- och diesel.

Partiet planerar att lägga fram ett förslag som innebär ett återinförande av den så kallade reduktionsplikten – dvs inblandning av biobränslen. Det skulle leda till högre bränslepriser, men partiet säger sig vilja ha det endast för dem som bor i städer med fungerande kollektivtrafik. De ska tvingas betala en särskild avgift.

Bilister ska betala mycket mer

– Storstadsbor måste ställa in sig på att betala mycket, mycket mer för att få köra fossildrivna fordon, säger språkröret Daniel Helldén.

Detta kommenteras av Sverigedemokraternas miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen i Riks.

– Miljöpartiet går till val på klimat, klimat, klimat. Då blir de också radikalare än vad de varit tidigare, säger han.

Flera partier vill höja bränslepriserna

Socialdemokraterna har redan sagt att man vill ha en reduktionsplikt som är tre gånger så hög som idag, vilket kraftigt skulle höja priserna vid pump. Allt medan Miljöpartiet vill höja den kraftigt.

– Och från EU trycks det på med olika klimatmål. Därför är det viktigt att det finns partier som sätter ner foten och kämpar för låga bränslepriser, säger Kinnunen.

Tack vare SD har Sverige idag lägre bränslepriser än våra grannländer och bland de lägsta i Europa.

Se hela inslaget här: