Cloetta har stoppat distribution av hundratals ton chokladprodukter. Orsaken är att förorenad palmolja från Malaysia har använts i produktionen.

Det är bland annat Kexchoklad, Sportlunch och Polly som stoppats innan produkterna nått handeln och butikerna.

Den palmolja som används vid tillverkning ska ha blivit kontaminerad av aromatiska kolväten från mineralolja, vilket kan vara hälsofarligt.

Cloettas huvudkontor för den kommersiella verksamheten ligger i Malmö.

– Med hjälp av Livsmedelsverkets riskbedömare har vi bedömt att hälsorisk inte kan uteslutas för varken barn eller vuxna. Cirka 850 ton är spårade av Cloetta och det är olika produkter och partier som är berörda, säger William Osmani, livsmedelsinspektör i Malmö, till Nyhetsbyrån Siren.

Ingen choklad har nått kunder

Cloetta har instämt även om man påpekar att oljan inte direkt har hamnat i chokladen som når konsumenterna.

– Även om det inte handlar om en råvara som går rakt in i produkten utan kan ha lägre halter vill vi inte ta några som helst risker, säger Laura Lindholm, kommunikationsdirektör på Cloetta.

Man påpekar också att den choklad det handlar om inte har nått distributionen och därför inte hamnat i butiker eller sålts till kunder.

– Så fort vi fått veta om det här, har vi stoppat lagret. Men vi vet inte ens om det faktiskt är ett problem, säger Lindholm.