Tillsammans med övriga fem toppkandidater (SD) i valet till Europaparlamentet har jag varit i Bryssel för att förbereda inträde efter den 9 juni – om valet går väl.

Det har varit intressanta dagar, med väldigt mycket att ta in. Under nuvarande mandatperiod har uppemot 19.000 voteringar hållits av parlamentsledamöterna. Och ofta handlar det om beslut som inte har beretts på något sätt överhuvudtaget.

”Höftar” till beslut lite hur som helst

Partigrupper kan föreslå vilka ändringar som helst i beslutsunderlagen som parlamentet måste ta ställning till. Och konsekvenserna av dessa förslag behöver inte alls vara utredda och beslut fattas utan någon som helst konsekvensanalys.

Det gör att det ofta är förslag som kommit till genom att ”höfta” lite hur som helst.

Sveriges riksdag är en under av seriositet i jämförelse med Europaparlamentets arbetsformer.

Det är förbannat dåligt

Jag blir förskräckt över hur illa förberedda de flesta besluten är i Europaparlamentet. Dessutom får ledamöterna reda på vilka exakta förslag man ska rösta om bara timmar innan man ska gå till votering i hundratals ärenden.

Man röstar ofta om sådant som låter bra, men som det inte finns belägg för att de ger någon effekt. Och det blir beslut som medlemsländerna, iallafall Sverige, tar på stort allvar. Besluten kan få svåra följder för enskilda personer, för företagare och verksamheter som får utökad byråkrati.

Det hela ger intryck av att vara cirkus och lekstuga.

Och hit vill flera svenska partierna, de EU-positiva, låta ännu mycket mer makt överföras.

Det är skrämmande hur illa förberedda de flesta ärenden är och hur lättvindigt det går att kasta in nya formuleringar i beslutsprocessen.