Under ett panelsamtal på Matdagen diskuterades varför EU-valet är så avslaget. EU-journalisten Ylva Nilsson menade att det beror på att ledande politiker avstår från att lyfta EU. Vad hon inte sa var varför de inte vill göra det.
Det är en riktig iakttagelse att EU-valet inte alls skapar samma energi och aktivitet som ett svenskt riksdagsval. Och orsaken är inte bara att politiker spelar ner EU, utan att också väljarna gör det.
Varför? Skälen är flera.
Åtta skäl till avslagen EU-valrörelse
1. EU-makten klåfingrig. Tyvärr har nog många väljare i bakhuvudet att EU inte spelar så stor roll. Det är en felaktig uppfattning. Väldigt mycket från EU ger svenska byråkrater ”godis”, alltså direktiv som ger svenska myndigheter chansen att lägga sig i allt mer i svenskarnas liv. Frågan om förbud mot att elda löv och kvistar i trädgården eller tända majbrasa är ett aktuellt exempel. EU kan inget om svenska traditioner, men kräver att även små mängder bioavfall ska återvinnas. Detta ger Naturvårdsverket makt att skriva förordningar om att löv och kvistar ska återvinnas, inte eldas. Om EU givit fan i att ”godhetssignalera” i sina förordningar hade vi sluppit detta. Men bara Sverigedemokraterna är emot klåfingrighet av detta slag. De andra partierna vill godhetssignalera, men tar inte ansvar för vilka konsekvenserna blir.
2. Makten långt bort. För väljarna är det i princip omöjligt att följa med vad som händer i EU. Beslutsprocessen är invecklad och det finns inte en regeringssida och en oppositionssida som kan tala om vilka alternativen är som står emot varandra. Istället är EU ett enda stort ”grupparbete” där alla kan kasta in olika förslag, men de stora och starka (Frankrike, Tyskland) bestämmer.
3. Svenska politiker maktlösa. Främsta skälet till att svenska partiledningar inte gärna talar EU är att det skulle avslöja hur maktlösa de är. Det är de stora ländernas politiker som håller i taktpinnen. Svenska politiker vill gärna komma in i värmen genom att lägga sig platt. Det är inget man kan skryta med på hemmaplan.
4. De som tar strid har inte media med sig. Det finns dock svenska politiker som tar strid mot att allt mer makt flyttas till Bryssel, och det är Sverigedemokraterna. Det har oberoende tankesmedjor som EU Matrix visat i sina sammanställningar. Men SD vill svenska medier inte ge uppmärksamhet. Därmed avstår man från att visa på de principiella skillnader som finns mellan partierna, något som gör rapporteringen avslagen.
5. Maskineriet rullar på. Många väljare upplever att EU fortsätter på sin väg, hur man än röstar. Detta eftersom väljarna inte i val kan avsätta ledningen så som väljarna kan avsätta en svensk regering genom att rösta fram oppositionssidan. Väljarnas inflytande är endast indirekt. Det gör valet omöjligt att överblicka och förstå. Varför rösta när man inte kan se vad resultatet av rösten blev?
6. Lägger sig i så mycket. Hela EU-projektet sväller över alla breddar. Man tar sig an så många uppgifter samtidigt att ingen människa kan överblicka helheten.
7. Olika länder har olika intressen. Det som också försvårar överblicken är att medlemsstaterna har så olika intressen. En sådan är konflikten mellan nettobidragsgivare och nettobidragsmottagare. De som vet att de får mer än de betalar vill gärna expandera EU – det ger ju dem mer tillbaka. Allt medan Sverige tillhör den minoritet som alltid får betala alla expansiva projekt. Det vill ansvariga politiker heller inte stå och berätta ärligt för svenska folket, det gör dem ju bara till förlorare.
8. Skeptikerna måste bli fler. Ett skäl till avsaknaden av tydliga och skilda vägval är att skeptikerna som motsätter sig allt mer makt till Bryssel har varit få. Men de har ökat med åren. Och i årets val kan du som väljare se till att skapa mer liv i luckan genom att rösta på ett skeptiskt parti som motsätter sig maktkoncentration på riktigt.
Är du för mer makt till EU kan du stanna hemma
EU-maskineriet rullar på. Man glufsar i sig allt mer makt för varje år. Är du för ett allt större och mäktigare Bryssel, som svälter de nationella demokratierna till döds, då behöver du inte gå och rösta 9 juni. Den utvecklingen är redan utstakad. Sju av åtta partier i Sverige är för den trenden, likaså i de flesta andra medlemsländer.
Vill du vända trenden måste du rösta
Vill du däremot få EU-projektet att bromsa in, och skicka makt tillbaka till de nationella parlamenten? Då måste du verkligen använda din rösträtt.
Jag vet att många skeptiker inte tycker EU-valet är något för dem, de gillar ju inte projektet och varför då legitimera det med sin röst? Detta är fel. Helt feltänkt. Det är just de skeptiska som måste använda sin makt som väljare för att få in dem som kan ta upp kampen mot mer maktkoncentration.
Bara de som vill ändra trenden har anledning att rösta.
Tänk på det!