Förra onsdagen sköts Mikael till döds framför sin son i Skärholmen efter att han tillrättavisat ett gäng. Nu har de två initiativ till insamlingar till familjen som startades givit mer än 2,6 miljoner kronor till Mikaels son och familj.

I ett uttalande säger sonen och hans mamma: ”Er generositet och kärlek har fyllt oss med en ovärderlig känsla av tacksamhet och har gett oss hopp inför framtiden”.

Mordet på Mikael, 39, i Skärholmen väckte extra starka känslor. Det skedde framför barn mitt på eftermiddagen nära välbesökt torg. Mikael förekom inte i belastningsregistret. Han var varken kriminell eller hade några kopplingar till gängbrottsligheten. Han var en pappa som begärde att ungdomar skulle uppföra sig.

Omvandla ilska till insats

Debattören och tidigare polisen Mustafa Panshiri och förre riksdagsledamoten Hanif Bali valde efter våldsdådet att nästan samtidigt starta var sin insamling till stöd för familjen på sociala medier.

Mustafa Panshiri skriver till TV4 Nyheterna att pengarna från hans insamling redan har fördes över till familjen. Också Hanif Bali har fört över insamlade pengar till familjen, säger han till kanalen.

– Jag har fört över alla pengarna från min insamling, drygt 1,7 miljoner till familjen. De går oavkortat till dem och de får själva bestämma hur det ska delas upp.

Bali som gjort liknande snabba insamlingar till våldsdrabbade tidigare:

– Jag skulle vilja tacka alla som har bidragit, det här är ett nytt rekord.