– Vi var ägda förut, säger en butiksägare. Genom vistelseförbud hålls gängkriminella borta från Rågsveds centrum. Om de skulle beträder torget eller tunnelbanestationen kan de få fängelse.

Stadsdelen Rågsved i södra Stockholm, av somliga kallade ”Drogsved”, är klassat som ett utsatt område. Det var stökigt runt torget.

Förut stod gäng helt öppet och sålde narkotika. Kriminella sprang in i butiker och restauranger för att gömma undan olagliga produkter. Näringsidkare har hotats och misshandlats när de protesterat mot knarkförsäljningen. Boende har undvikit torget och valt andra vägar till kollektivtrafiken. Särskilt mörka delen av dygnet har många undvikit att handla i centrum.

Men nu är det lugnare. Efter att fem personer förbjudits från att vistas i centrala Rågsved vittnar boende och företagare om ett lugnare område.

– De gjorde precis som de ville. Sålde framför barn. De ägde oss och vi förlorade kunder. Nu kommer kunderna tillbaka och alla i området pratar om den nya lagen. Det är 100 procent lugnare, säger en butiksägare till Expressen.

Också polisen rapporterar en tydlig förändring sedan vistelseförbud införts och börjat tillämpas.

– Vi har sett en väldigt positiv effekt, säger lokalpolisen.