Om det gäng som smet från en nota på 82.000 kr i december kunnat komma undan skulle det vara katastrof för rättssäkerheten och tilltron till vanliga normer. Det ska vara fritt fram att stjäla och bedra. Men nu har fyra personer gripits och anhållits misstänkta för grovt bedrägeri.

Att det skulle ta nästan tre månader för polis och åklagare att ingripa mot en uppmärksammad springnota i Malmö är bedrövligt. Polisanmälan lades först ned. Det skulle bli fritt fram i Sverige att bara lämna restauranger utan att betala.

Men nu har en rådig åklagare startat förundersökning och kommit fram till att det är ett brott, grovt bedrägeri, att smita från att betala för maten man fått serverad på restaurang.

Fyra anhållna

Från den drabbade restaurangen, Atmosfär, är man nöjd med nyheten att fyra personer anhållits idag för den uppmärksammade springnotan.

– Det är bra att polisen agerar nu, förhoppningsvis leder det till något. Det här är ett samhällsproblem, att folk tror att de kan göra som de vill, säger ägaren till Sydsvenskan.

De anhållna ska under måndagen förhöras och åklagaren kommer därefter avgöra om han ska begära dem häktade.

Lag och ordning

Frågan är vad förste åklagaren tänkte när denne lade ner anmälan om springnota på 82.000 kr. Beror den fullständigt vanvettiga hanteringen på 1) lathet, 2) okunnighet eller 3) vänsterideologisk aktivism?

Den åklagare som öppnade ärendet igen konstaterar att det handlar om grovt bedrägeri. Ett brott som ger fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

För att kunna återskapa trygghet och tillit i samhället igen måste rättsstaten fungera och se till att gällande lagar tillämpas. Att lättvindigt avskriva polisanmälningar om brott leder till motsatsen – det gynnar de kriminella som kan ta för sig mer och mer.

Rättsstatens olika organ måste skärpa sig. De ska göra sitt jobb.