Försöken att få bort Donald Trump från valsedeln i presidentvalet har krossats av en enig Högsta domstol. Med 9-0 slår domarna fast att delstater inte kan hindra ett federalt val.

Tjänstemän och domare utsedda av Demokraterna har försökt använda sin makt för att stoppa amerikanska folket från att kunna rösta på Donald Trump. Det är en metod som kommit att kallas ”lawfare” efter ”warfare”, alltså krigsföring genom juridiken. Metoden är vanlig i diktaturer där makthavare hindrar utmanare från att ställa upp i val genom att anklaga dem för något lagbrott.

Käftsmäll för Demokraterna

Men Demokraterna i USA har nu fått en käftsmäll av Högsta domstolen. USA är ingen bananrepublik där makthavare kan hindra folket från att rösta på vilken kandidat de vill.

Att hindra Donald Trump från att ställa upp vore ett grov inskränkning av demokratin.

Högsta domstolen slår fast – i total enighet – att delstaters tjänstemän och domare inte kan förhindra ett federalt val som avgörs av alla 50 delstater.

Det var viktigt att också de tre domare som räknas som ”vänster” stod bakom domslutet att avvisa försöken från delstaters vänsterpolitiker och domare utsedda av vänstern att sabotera amerikanska folkets möjligheter att rösta på vem de vill.

Stor seger för Trump

Medierna konstaterar att det är ett stort bakslag för Demokratiska partiet och en stor framgång för Donald Trump.

”Det är en stor vinst för Donald Trump”, rapporterar Reuters.

”Svårt för Trumps kritiker att stoppa honom genom juridiska åtgärder”, summerar Washington Post.

”Högsta domstolen slår fast att Trump får ställa upp i valet”, konstaterar CBS.

”Enig Högsta domstol dömer till Trumps fördel i Colorados försök att diskvalificera honom”, lyder Fox News rubrik.