Nu försöker tjänstemän i Skatteverket stoppa en exportvara från Sverige, genom att använda EU. Det handlar om aktivt motarbetande av den rökfria tobaken – den som fått ned cigarettrökandet i Sverige till nivåer andra länder bara kan drömma om. Ändå ska alternativen till cigaretter sänkas, om Skatteverket får som det vill.

Det är i en debattartikel två av riksdagens tyngsta ledamöter vice ordförande i skatteutskottet Per Söderlund (SD) och ordförande i näringsutskottet Tobias Andersson (SD) avslöjar hur Skatteverket försöker använda EU för att stopp handel.

Få röker i Sverige tack vare snus

”Svenska snus- och tuggtobaksföretag säljer i dag sina produkter till över 100 länder. Det är något vi ska vara stolta över. Dels är rökfria tobaks­produkter betydligt mindre skadliga för hälsan än cigarrett­rökning, dels skapar dessa företag arbets­tillfällen och bidrar till ökade skatte­intäkter.”

I Sverige röker bara 5,8 procent av invånarna dagligen. Det är minst i EU, där andelen ligger på 18,4 procent – mer än tre gånger så många som röker dagligen.

Trots denna tydliga hälsoförbättrande trend av minskat rökande gör EU allt för att försvåra för människor att gå från cigaretter till snus och tuggtobak. EU förbjöd snus 1992 – men inte de farligare cigaretterna. 2012 ville EU-kommissionen förbjuda smaktillsatser i tobaks­produkter, 2022 förberedde man ett förslag om en chock­höjning av punkt­skatten för det svenska snuset. Och nu föreslås, enligt en hemlig­stämplad rapport, att det tobaksfria vita snuset helt ska förbjudas inom EU.

Angriper den rökfria tobaken

De två riksdagsledamöterna skriver: ”Men det är inte bara EU som är ute efter svenska rökfria tobaks­produkter. Även Skatteverket försöker sabotera för svenska företag som producerar tuggtobak som säljs till andra EU-länder. Genom att ändra definitioner gör man det omöjligt för svenska företag att exportera en inom EU laglig produkt och slår därmed undan benen för dem och förhindrar att de kan konkurrera med tobaks­bolag som har tillverkning i andra länder. Det kan vi inte acceptera.”

Det är märkligt att myndigheternas tjänstemän, både i EU och svenska Skatteverket, kan använda frihandelszonen EU för att stoppa handel. Man trixar med definitioner och man gynnar det betydligt farligare bruket av tobak, cigarettrökning.

Riksdagsledamöterna vill nu att regeringen ”bortser från Skatteverkets politiska aktivism” och backar upp det som hittills varit den uttalade ambitionen att inte ändra på vad som menas med ”snus” eller ”tuggtobak” i skatte­hänseende.