Sverige har 342 statliga myndigheter enligt uppgifter från Statskontoret. Men nu säger man att det är 367 myndigheter, sedan man upptäckt 25 fler som tidigare inte ingått i registret.

Antalet myndigheter är många. För att framstå som handlingskraftiga föreslår politiker ofta att en ny myndighet ska starta för att ta hand om något problem, detta trots att någon redan har ansvar.

Hittade fler oregistrerade myndigheter

Nu har Statskontoret i sin kartläggningen hittat 24 övervakningsnämnder och en lokal värderingsnämnd som inte tidigare fanns med i det officiella registret.

Det är sedan den nya riksdagsmajoriteten startat arbetet för att slå ihop myndigheter som upptäckten gjorts. Med färre myndigheter kan byråkratin minska, effektiviteten öka och skattepengar sparas.

Nu ska också nämnderna ingå i uppdraget om att göra översyn för att analysera om det finns skäl att bedriva verksamheten i form av en myndighet.

– Utifrån analysen, och vid behov, ska vi lämna förslag på förändrad organisation. Exempelvis sammanslagningar eller att inordna verksamheten i andra myndigheter, säger Lovisa Boström vid Statskontoret till Expressen.

Minister förvånad över upptäckten

Civilminister Erik Slottner berättar att han blev förvånad över upptäckten.

– Självklart finns det också fler myndigheter som vi inte vet om. Men det gjorde mig också ännu mer övertygad om att det regeringen nu gör att se över myndighetsstrukturen är helt rätt. När vi inte ens har koll på vilka myndigheter vi har är det i sig ett tecken på att myndighetsstrukturen är lite för spretig, och att det finns goda förutsättningar att minska antalet myndigheter, säger Erik Slottner.

Regeringen jobbar med minska antalet

I nuläget finns förslag på hur tio myndigheter kan bli fem genom sammanslagning

• Ekonomistyrningsverket och Statskontoret.

• Myndigheten för stöd till trossamfund och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

• Konstnärsnämnden och Statens kulturråd.

• Fastighetsmäklarinspektionen och Konsumentverket.

• Myndigheten för arbetsmiljökunskap och Arbetsmiljöverket.

Fler kan ifrågasättas

I Riks gjordes för lite mer än ett år sedan inslag om onödiga myndigheter. Då trodde regeringen att det fanns 344 myndigheter i landet.

(Disclaimer: Innehållet i Youtubeklippet omfattas inte av utgivningsbeviset och utgivarens ansvar.)