Efter att en 20-åring sköts ihjäl på öppen gata i Skärholmen i södra Stockholm igår kväll har polisen redan anhållit en misstänkt gärningsman.

KOMMENTAR. Dödsskjutningen är den första i Stockholm på fyra månader. Våldet är inte över. Men en positiv skillnad mot tidigare år är att polisen redan efter några timmar hade en gripen och anhållen misstänkt gärningsman.

En omfattande polisinsats inleddes efter att en skottskadad person upptäckts, som snart förklarades avliden. 

Bevis snabbt inhämtade

– I den insatsen har man gripit en man misstänkt för delaktighet i mordet, säger presstalesperson för polisregion Stockholm till Expressen.

Enligt polisen kommer övervakningskameror att spela en betydande roll i utredningen.

– Vi har haft våra synnerligen duktiga bildanalytiker i gång som gått igenom filmer från Skärholmen med intilliggande stadsdelar och gjort en analys av det bildmaterial som finns, säger presstalespersonen.

Den ihjälskjutne mannen har enligt uppgift koppling till ett kriminellt nätverk i området. Han är dömd för främst narkotikarelaterade brott. Nyligen dömdes han för ha knivhotat en busschaufför och misshandlat en närstående. 

Annan attityd

Våldet med dödskjutningar är inte över, men det känns som det finns en annan attityd hos polisen. Man agerar snabbt för att få fatt på bevis och kan inom loppet av några timmar gripa en misstänkt.

Tidigare år har utredningsarbetet varit segt, trögt och långsamt.

Med en poliskår som får uppbackning ”uppifrån” – ytterst den politiska ledningen i regering och riksdag – kan en helt annan effektivitet uppnås. Det här fallet kanske kan liknas vid dubbelmorden norr om Köpenhamn i juni 2019, där dansk polis visade hur effektivt arbete innebar att man inom någon vecka kunde efterlysa Rinkebybor och sedan få 17-åringar dömda till 16 års fängelse. I Sverige hade de förmodligen inte gripits alls, och om så skett hade de fått ungdomshem i några månader.

Där illustrerades skillnaden mellan ett samhälle som upprätthåller rättsstaten (Danmark) och ett samhälle som struntade i att brottslingar gick fria (Sverige under S-styre).

Nu kanske vi fått den danska attityden, eller rättare, fått tillbaka den svenska attityd som förut fanns om att rättsstaten ska fungera och kriminella gripas, åtalas och dömas.