Socialdemokraterna hävdar att SD brutit vallöfte om att försvara a-kassan. Men S har fel. Jimmie Åkesson påpekade att a-kassan höjs och framför allt att fler som idag inte har tillgång till a-kassa nu kan komma att få det.

KOMMENTAR. Det är inte bra för politikens förtroende när oppositionspartiet Socialdemokraterna går ut med uppenbart vilseledande påståenden.

Högre ersättning och fler får ersättning

I SVT:s Agenda lyftes Socialdemokraternas alla påståenden, som Jimmie Åkesson lätt kunde tillbakavisa. Han och partier har hållit vad man lovade i valet. Och att man står bakom de förändringar som nu görs leder till kraftiga förbättring för löntagarna.

– Vi har alltid talat om att det är de 100 första dagarna som är det viktiga för oss när vi går in i förhandling med regeringen. Utan oss hade regeringspartierna förmodligen gjort försämringar.

Och även S-närstående Arbetet har konstaterat: ”Så kommer den nya a-kassan fungera – fler får ersättning”. Också högsta ersättning höjs, från 26.400 kr/mån till 27.200 kr/mån.

Den nya modellen bygger dessutom på inkomster och inte arbetad tid. Tanken är att fler ska kunna få ersättning, skriver Arbetet.

Snabbare nedtrappning

Den förändring som S kallar ”försämring” gäller att a-kassan tydligare ska ses som omställningsförsäkring inför nytt jobb.

I dag får arbetslösa 80 procent av sin tidigare inkomst (upp till taket) i 200 dagar. Därefter 70 procent fram till dag 300 och 65 procent därefter. Den nya modellen har en snabbare nedtrappning. De första 100 dagarna ger 80 procent precis som idag. Dag 101-200 sänks ersättningsnivån till 70 procent av lönen och dag 201-300 blir den 65 procent.

A-kassa ska vara tillfällig

Men är det verkligen en försämring om ersättningen höjs, fler får a-kassa men att avtrappning sker snabbare? Svaret är nej. A-kassan ska vara omställningsförsäkring till dess man tagit nytt jobb. Då är det viktigare att ersättningen ligger närmare den lön man förut fått, än att få en lägre ersättning under längre tid.

Hur S kan kalla det ”försämring” när dessutom fler löntagare kan få detta skydd är en gåta. Förmodligen är det så att S anser att bara när S fattar beslut är det förbättringar…