Personerna som greps i Säkerhetspolisen räd i torsdags har kopplingar till IS i Somalia. På fredagskvällen gjordes nya razzior i samma ärende i Tyresö.

Säkerhetspolisen och polisen har genomfört en ny insats i Tyresö söder om Stockholm på fredagskvällen, uppger Säpo för SVT Nyheter. Insatsen sker inom ramen för samma utredning som vid torsdagens tillslag och gripanden.

En femte person greps men släpptes

Enligt Aftonbladet skedde insatsen nära platserna för gårdagens insats. Då greps och anhölls fyra personer misstänkta för grovt vapenbrott och förberedelse till terroristbrott. Ytterligare en person greps på fredagskvällen, men släpptes senare.

– Vi har kontrollerat en person som misstänktes för ett ringa narkotikabrott, den personen är inte längre frihetsberövad, säger polisen till Expressen.

Omfattande brottslighet

Enligt SVT:s uppgifter ska de anhållna männen regelbundet ha besökt en lokal som tillhör en islamisk förening. Föreningslokalen var en av de adresser som polisen slog till mot på torsdagen.

– Generellt ser vi att individer i den våldsbejakande extremistmiljön bedriver en form av systematisk brottslighet. Det kan vara för att finansiera sitt eget uppehälle eller för att finansiera terroristorganisationer utomlands. Vi ser också vissa kopplingar till organiserad brottslighet på individnivå, säger Säkerhetspolisens operative chef.

*

Se inslag i Riks om ämnet där jag kommenterar: