Svensk polis testar nu, som första land i Europa, ett system där utstationerade drönare kommer att rycka ut på larm i närområdet när allvarliga brott eller större olyckor för att ge en snabb lägesbild.

Idag krävs att en pilot tar sig ut till brotts- eller olycksplatsen innan drönaren kan skickas upp i luften och registrera vad som sker på marken. Med det nya projektet i Malmö ska drönare istället placeras ut på olika tak i staden.

När larm kommer i närheten kan vakthavande befäl ge order om att aktivera närmste drönare som med fjärrstyrning från polisens kamerabevakningscentral inom någon minuter kan ge en fågelbild över platsen där brottet eller olyckan skett.  

– Vi vinner mycket tid eftersom drönaren kan vara snabbare på plats än en vanlig radiobil, säger Jimmy Lindin, chef för sektionen för kamerabevakning i polisregion Syd enligt polisens hemsida.

– Det vi ser genom drönarnas kameralins ger oss möjlighet att fatta bättre beslut till exempel hur många resurser vi ska skicka till platsen. Det blir också lättare att följa en gärningsmans flyktväg och avfärda personer som inte är intressanta i sammanhanget, säger han.

Med snabbare utryckning kan polisen göra effektivare insats. De kan öka tryggheten och göra det svårare för kriminella att komma undan.